- Fundamentet er borte

Kiwi-grunnlegger Per-Erik Buruds kollega gjennom 17 år, forteller at de ansatte snakker om Burud hver eneste dag.

VET IKKE ÅRSAKEN: Hva som var årsaken til den tragiske dødsulykken, vet ikke politiet. Saken er nå henlagt. Foto: Peder Gjersøe / DagbladetDrukningsulykke Tjøme

Foto: Peder Gjersøe / Dagbladet
VET IKKE ÅRSAKEN: Hva som var årsaken til den tragiske dødsulykken, vet ikke politiet. Saken er nå henlagt. Foto: Peder Gjersøe / Dagbladet Drukningsulykke Tjøme Foto: Peder Gjersøe / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen er det ett år siden ulykken der tre mennesker mistet livet i et båtforlis utenfor Tjøme i Vestfold. Barn mistet sine foreldre, flere mistet sine kjæreste, og et konsern mistet sin grunnlegger.

I ni dager pågikk søket etter Kiwi-gründer Per-Erik Burud. På slutten var det flere som var nær ved å miste håpet om at han ville bli funnet.

- Det var en uendelig lang uke og de ni lengste dagene jeg har oppplevd. Uvissheten om vi ville klare å finne ham preget alt, forteller administrerende direktør i Kiwi Norge, Jan-Paul Bjørkøy til Dagbladet.

- Stor tomrom Asbjørn Aasheim (41) overlevde den tragiske båtulykke, men både hans kone Anne-Lene Novak (41) og Buruds kone Anita Burud (43) omkom. De ble funnet relativt raskt, mens Per-Erik Burud ble funnet først seint om kvelden den 21. juli, i området Pikeskjær-Kariskjær ved Tjøme, ikke langt fra stedet der båtulykken inntraff.

- Det var både en lettelse og sorg. Da var det endelig, sier Bjørkøy.

Han jobbet sammen med Burud i 17 år. Dødsfallet fremdeles preger ham fortsatt, og dagen i går var ekstra spesiell:

- Det er en veldig spesiell dag for oss. Mange tenker på ham med takknemlighet. Vi savner ham og vi snakker om han nesten daglig. Han etterlater seg et stort tomrom, sier Bjørkøy.

- Hele året har vært veldig rart, fortsetter han. - Per-Erik var en veldig god, rettferdig og karismatisk leder, med masse energi. Det var motiverende å jobbe for ham. Han var gründer og bygde opp Kiwi til det det har blitt. Derfor er et fundament borte nå. Men han bygde et godt konsept med solid fundamentasjon, og vi er opptatt av å videreføre Kiwi slik han ønsket det. Det er vår måte å hedre ham på, sier Bjarkøy.

I løpet av formiddagen 22. juli ble Burud identifisert og politiet offentliggjorde hans død. Noen timer seinere gikk en bombe av i Oslo sentrum, etterfulgt av massedrap på Utøya.

- Alt var bare trist alt sammen. Først var vi prega av det som hendte oss, og så ble vi prega av 22. juli. Det ble en veldig trist sommer, rett og slett, sier Bjarkøy.

Vet ikke årsaken Konstituert visepolitimester i Vestfold politidistrikt, Ole Bjørn Sakrisvold, ledet etterforskninga av båtulykken. 

SAVNET: Per-Erik Burud er dypt savnet blans sine ansatte. Han omkom i en båtulykke på Tjøme for ett år siden, sammen med sin kone og deres felles venninne. 
Foto : Linda Næsfeldt
SAVNET: Per-Erik Burud er dypt savnet blans sine ansatte. Han omkom i en båtulykke på Tjøme for ett år siden, sammen med sin kone og deres felles venninne. Foto : Linda Næsfeldt Vis mer

- Det var en spesiell sak fordi en av personene var savnet. Vi hadde ikke kontroll på ham, han var borte. Først startet vi et søk etter en person, som etter hvert gikk over til søk etter en antatt omkommet person. I perioden hadde vi også kontakt med de pårørende. Her var det barn som hadde mistet en av eller begge foreldrene sine, somn er tøft. Når den savnede i tillegg var en offentlig person ble også mediehenvendelsene massive, sier Sakrisvold til Dagbladet.

Saken er nå henlagt, men politiet greide aldri å finne et endelig svar på hva som forårsaken dødsulykka.

- Vi jobbet lenge med å prøve å klarlegge årsaken, men vi kan fremdeles ikke med sikkerhet si hva som var grunnlaget. Vi vet faktiosk ikke hva som skjedde, sier Sakrisvold.

Politiet jobbet med en teori om at en brå unnamanøvring kunne vøære årsaken.

- Det kan ha vært årsaken, men vi har ingen holdepunkter for at det var slik det skjedde, sier visepolitimesteren.

KOLLEGA: Administrerende direktør i Kiwi Norge, Jan-Paul Bjørkøy jobbet sammen med Per-Erik Burud i 17 år. Han beskriver Kiwi-grunnleggeren som en god, rettferdig og karismatisk leder, med masse energi.
KOLLEGA: Administrerende direktør i Kiwi Norge, Jan-Paul Bjørkøy jobbet sammen med Per-Erik Burud i 17 år. Han beskriver Kiwi-grunnleggeren som en god, rettferdig og karismatisk leder, med masse energi. Vis mer