Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fungerende FBI-sjef lover å fortsette Russland-gransking

Det hvite hus hevdet FBI-sjefen hadde mistet tilliten: - Nei. Det stemmer ikke.

LOVER Å FORTSETTE: Den fungerende FBI-direktøren møtte torsdag i høring i det amerikanske Senatet. Her lovet Andrew McCabe å fortsette granskningen av Trump-kampanjens mulige bånd til Russland, til tross for at forgjenger James Comey fikk sparken. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FBI-sjef Andrew McCabe lover å fortsette granskningen av Trump-kampanjens mulige bånd til Russland, til tross for at forgjenger James Comey fikk sparken.

Den fungerende FBI-direktøren møtte torsdag i høring i det amerikanske Senatet om trusler mot USAs sikkerhet. Der skulle etter planen James Comey ha møtt. Tidligere denne uken fikk han derimot sparken som leder av etaten.

Mange reagerte på at Comey måtte forlate jobben midt under etterforskningen av hvorvidt president Donald Trumps valgkamp hadde forbindelser til Russlands innblanding i fjorårets valg. Under høringen uttalte McCabe at etterforskningen skal fortsette og at han vil holde Kongressen underrettet om ethvert forsøk som måtte komme på å utsette den.

- Det har ikke blitt gjort noe forsøk på å hindre arbeidet. FBIs dyktige menn og kvinner kan ikke stoppes fra å gjøre det de skal, sa McCabe.

- Stemmer ikke

Under en pressebrief i går kveld norsk tid uttalte assisterende pressetalsperson i Det hvite hus, Sarah Sanders, at Comey hadde mistet tilliten hos FBI-ansatte.

Tirsdag kveld fikk James Comey beskjed om at han ikke lenger hadde jobb som FBI-direktør. Foto: Reuters / NTB Scanpix
Tirsdag kveld fikk James Comey beskjed om at han ikke lenger hadde jobb som FBI-direktør. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- I mediene hevdes det at direktør Comey hadde mistet tilliten hos ansatte i FBI. Du har jobbet der i 21 år. Er det riktig at ansatte hadde mistet tilliten til ham, spurte demokrat Martin Heinrich under dagens høring.

- Nei. Det stemmer ikke. Jeg kan fortelle deg at jeg har jobbet tett på Comey fra det øyeblikket han startet i FBI. Jeg kan bare si det beste om Comey, jeg har ekstremt stor respekt for integriteten hans og det har vært et privilegium og en ære å jobbe med ham. Jeg kan også si at Comey har hatt stor støtte innad i FBI og at han fortsatt har det den dag i dag. Vi er 36 500 ansatte i denne organisasjonen, fordelt på dette landet og denne kloden. Det er stort mangfold, også i folks meninger, men jeg kan med sikkerhet si at flertallet av FBI-ansatte har sett positivt på Comey, svarte McCabe.

Komitéleder Richard Burr spurte McCabe om dialogen mellom Trump og Comey forut for sparkingen. Det ønsket ikke den fungerende FBI-direktøren å svare på.

I et intervju med amerikanske NBC News sier Donald Trump i kveld at han hadde bestemt seg for å sparke Comey før han møtte med justisminister Jeff Sessions og visejustisminister Rod Rosenstein på mandag, skriver AP.

Comey skal få dager før han ble oppsagt ha bedt om mer ressurser til Russland-etterforskningen i et møte med Rosenstein. Sessions og Rosenstein ga mandag en skriftlig anbefaling om situasjonen - anbefalinger Trump valgte å følge.

«Slag i magen»

Comey selv beskriver oppsigelsen som «et slag i magen» i et brev gjengitt av CNN. Han fikk vite at han var oppsagt fra nyhetsoppslag på TV mens han holdt en tale for FBI-ansatte tirsdag.

- Jeg har lenge ment at en president kan sparke en FBI-direktør av hvilken som helst grunn eller uten noen grunn i det hele tatt. Jeg kommer ikke til å bruke tid på avgjørelsen eller måten det ble gjort på, og jeg håper dere heller ikke vil gjøre det.

Innad mente Comey derimot at president Trump oppførte seg som en «gal» person da han påsto at forgjengeren Barack Obama avlyttet ham, skriver New York Times. Comey avviste disse anklagene.

- Det foreligger ingen informasjon som støtter opp om denne påstanden, og jeg har undersøkt dette nøye, sa Comey under en høring i etterretningskomiteen i Representantenes hus i mars.

(NTB)