Fungerende markeder?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

To nyheter i gårsdagens aviser gir grunn til å reflektere over økonomiens virkemåte. I Dagbladet konstaterer vi at regnsommeren ikke fører til billigere strøm. I VG får vi vite at mange private barnehager straffes for å drive godt.

Riktignok gis det i begge artikler forklaringer på paradoksene. Fyllingsgraden i vannmagasinene er, til tross for folks opplevelse av en dårlig sommer, fortsatt lavere enn normalt. Derfor forventer aktørene på kraftmarkedet høyere priser utover høsten. Disse forventningene påvirker dagens prisnivå. Dessuten har det ikke regnet mer enn normalt. Og de nedbørsmengder som har kommet, har falt på feil sted, altså langt unna magasinene.

I VG leser vi om Bygdestua barnehage i Harstad som i år får 300 000 kroner mindre i kommunal støtte enn i fjor, og som derfor blir nødt til å sette opp prisen med 800 kroner. Bakgrunnen er at denne barnehagen for første gang hadde et overskudd. Ergo trenger den mindre offentlig støtte. Konsulentfirmaet som har laget en analyse over kostnadsvariasjoner på oppdrag fra Barne- og familiedepartementet innrømmer at systemet for bevilgninger har svakheter: Det belønner dem som driver dyrt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer