Coronastrategi:

- Fungerer ikke lenger

Lenge så verden mot land som New Zealand, som klarte å knuse smittespredningen i samfunnet. Nå mener eksperter at det er på tide å skrote strategien.

STRATEGI: Flere eksperter mener at det nå er på tide å skrote elimineringsstrategien. Her fra en vanligvis trafikkert gate i Auckland i New Zealand under en nedstenging i august. Foto: Fiona Goodall / Reuters / NTB
STRATEGI: Flere eksperter mener at det nå er på tide å skrote elimineringsstrategien. Her fra en vanligvis trafikkert gate i Auckland i New Zealand under en nedstenging i august. Foto: Fiona Goodall / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.30% Første dose: 78.98%

Nylig ble det publisert en kronikk i The Lancet hvor en rekke forskere mener at elimineringsstrategien, eller en såkalt zero covid-strategi, kanskje ikke er bærekraftig lenger. Dette på grunn av de sosiale og økonomiske konsekvensene som strategien medfører.

Kronikken er skrevet av hovedforfatter Chuan De Foo ved National Univeristy i Singapore og en rekke andre forskere, deriblant regiondirektør Nima Asgari i Verdens helseorganisasjon (WHO).

I kronikken gjennomgår forskerne situasjonen i Australia, Hongkong, New Zealand og Singapore, som alle har fulgt elimineringsstrategien, og foreslår hvordan man kan gå bort fra den med fire steg:

  • Ha en kortsiktig og fleksibel tilnærming til smitteverntiltak.
  • Vaksinere så mye som mulig.
  • Målrettede og tilfredsstillende tiltak for å beskytte næringslivet og sårbare grupper mot konsekvenser av tiltakene.
  • Effektivisere og flytte ansvaret for overvåking av smittesituasjonen, blant annet ved å gi befolkningen større ansvar for selvtesting og større forståelse av når det er nødvendig å isolere seg selv.

Professor emeritus i sosialmedisin, Steinar Westin, ved NTNU sier til Dagbladet at strategien rett og slett ikke fungerer lenger.

- Landene som fulgte zero covid-strategien, slik som New Zealand og Taiwan, imponerte i starten av pandemien. Disse landene hadde streng kontroll på importsmitte, og hadde nesten ikke noe smitte i lang tid, sier Westin til Dagbladet og fortsetter:

- Det som har endret bildet, er den hypersmittsomme deltavarianten. Når man først har fått deltavarianten inn i landet, så klarer man tydeligvis ikke å holde smittespredningen i sjakk. Dette er årsaken til at New Zealand nå går bort fra denne strategien, rett og slett fordi den ikke fungerer lenger.

MODERNA: Onsdag anbefalte FHI og Geir Bukholm nordmenn under 30 år å ta Pfizer-vaksinen. Tidligere samme dag stanset Sverige vaksinering med Moderna for samme gruppe. Video: Vegard Krüger Vis mer

Trolig problemer

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier at landene som gikk for en elimineringsstrategi trolig har opplevd store problemer.

- Land som i det første året av pandemien fulgte en såkalt zero covid-strategi der de forsøkte å eliminere viruset helt fra samfunnet i fraværet av vaksine, lyktes i stor grad med å opprettholde et normalt samfunnsliv i hele 2020. Likevel opplevde nok både Australia, Hongkong, New Zealand og Singapore ganske store problemer, særlig knyttet til sitt internasjonalt orienterte næringsliv i hele denne perioden, sier Nakstad til Dagbladet og fortsetter:

- Etter at vaksiner ble tilgjengelige ved nyttårstider, har strategien hatt stadig mindre for seg og flere av landene har nok strevd med å finne det beste tidspunktet for å gå over til et mer normalisert innreisesystem uten like strenge karanteneregler. Det har også tatt svært lang tid å få i gang vaksineringen, blant annet i Australia, noe som har forlenget fasen med nedstengningstiltak etter at smitte begynte å spre seg i samfunnet i 2021.

ASSISTERENDE HELSEDIREKTØR: Espen Rostrup Nakstad ved Helsedirektoratet. Foto: Ali Zare / NTB
ASSISTERENDE HELSEDIREKTØR: Espen Rostrup Nakstad ved Helsedirektoratet. Foto: Ali Zare / NTB Vis mer

Vaksinasjon

Westin trekker også fram vaksinedekningen i landene som har fulgt en eller annen form for elimineringsstrategi.

- Det som har vært litt problematisk med landene som har fulgt zero covid-strategien, er at flere av dem har vært seinere ut med vaksineringen. Nå som deltavarianten overkjører strategien, er det viktig at landene kaster seg rundt og vaksinerer befolkningen bedre, sier Westin og fortsetter:

- Mange vil nok si at landene som har fulgt en zero covid-strategi har hatt en vellykket håndtering av covid-19-pandemien, all den tid de fortsatt kan skilte med lave dødstall. De har håndtert pandemien mye bedre enn de landene som hadde en mer lettvint tilnærming, som for eksempel England, USA og Brasil.

IKKE OVER: Helse- og omsorgsminister Bent Høie forteller at pandeminen ikke er over. Nå får personer over 65 år en dose tre av coronavaksine. Video: NTB. Vis mer

Tidspunktet

Nakstad mener at en elimineringsstrategi har lite for seg når befolkningen begynner å få god immunitet mot viruset, og at det samme gjelder for kontrollstrategien, som Norge fulgte fra mai 2020.

- Spørsmålet blir på hvilket tidspunkt man skal tørre å slippe opp uten at det medfører en alvorlig smittebølge med store konsekvenser. I Norge foreslo vi en gradvis nedtrapping av smitteverntiltakene fram til vaksineringen var gjennomført for alle over 18 år. Jeg tror det var fornuftig av regjeringen å legge seg på en slik linje, med «data framfor dato», sier Nakstad og fortsetter:

- Etter hvert som den globale immuniteten øker vil behovet for nye nedstengningstiltak trolig bli mindre og mindre, selv om det selvsagt ligger en usikkerhet i utviklingen framover og sesongvariasjonene vi må forvente å få med dette nye coronaviruset. Lokale tiltak og revaksinering ser ut til å være nødvendige fortsatt, mange steder.

ADVARER: Mor gjør folk oppmerksom på en «skremmende» oppdagelse. Video: Tiktok @riss_237 Vis mer

- Perfekt virus

Vi har imidlertid lært noe av denne strategien, påpeker Nakstad. Han mener at vi har lært at man kan lykkes med å eliminere viruset om man er tidlig nok ute, og at det er mulig å leve nokså normalt så lenge det er svært få smittetilfeller i samfunnet.

- Hovedproblemet med SARS-CoV-2-viruset er kanskje at det egentlig ikke er farlig nok til at alle land reagerer like kraftfullt, men samtidig ikke bagatellmessig nok til at man kan ignorere det uten at det får store konsekvenser. Det gjør at tiltakene har vært veldig ulike i mange land og lite koordinerte. Dermed har viruset hatt gode forutsetninger for å spre seg – ikke minst fordi det også smitter mange i den asymptomatiske fasen, sier Nakstad og konkluderer:

- Det har gjort SARS-CoV-2-viruset til et ganske perfekt virus for å skape en global pandemi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer