Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Støre savner ikke fire i partitoppen

- Fungerer utmerket uten Giske

Jonas Gahr Støre mener Arbeiderpartiets ledertroika fungerer utmerket uten Trond Giske. Nå skal partiet tenke nytt om innvandring, og det spøker for ordet «streng».

DIREKTE: Partileder Jonas Gahr Støre oppsummerer halvåret på Arbeiderpartiets halvårlige pressekonferanse. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har lagt bak oss et krevende år med uro. Uroen har vært knyttet til saker som er konkludert og lagt bak oss, sa Støre under Arbeiderpartiets oppsummerende pressekonferanse i Oslo tirsdag.

Der ble han gjentatte ganger utfordret om metoo-sakene i Arbeiderpartiet og den fallerte nestlederen Trond Giske.

- Vi var valgt som en ledelse på fire. Vi fungerer utmerket som en ledelse på tre. Det har Arbeiderpartiet hatt før. Vi får løst alle våre oppgaver og vi samarbeider om dette partiets program, sa Støre.

Mener saken endte rett

Ap-lederen slo fast at det «er fullt ut håndterlig» å løse oppgavene sammen med gjenværende nestleder Hadia Tajik og partisekretær Kjersti Stenseng.

- Det er en person som ikke er her. Men det er grunner til det, som vi alle kjenner. Og det var riktig at det endte på den måten det gjorde, sa Støre.

Da han senere på nytt ble konfrontert med Giske-saken, sa han det slik:

- Den saken er avgjort, den er lukket.

Streng eller ikke streng

Stortingsrepresentant Masud Gharahkhani leder et partiutvalg som er i ferd med å vurdere Aps innvandrings- og integreringspolitikk på nytt. Og igjen ser det ut til å bli debatt om et lite ord på seks bokstaver: "Streng".

«Vi vil videreføre en streng, rettferdig og human asyl- og flyktningpolitikk», heter det i partiprogrammet som ble vedtatt i fjor. Men nå vil flere av Arbeiderpartiets største fylkeslag i stedet snakke om en innvandringspolitikk som er human, solidarisk, rettferdig og raus.

– Særlig når det gjelder barn og unge må vi være rause slik at vi kan gi dem muligheten til å starte et nytt liv her raskere enn det vi ser i dag, sier leder Frode Jacobsen i Oslo Ap til NRK.

– Politikken blir ikke mer liberal, den blir litt mer human og litt mer rettferdig enn det mange føler. Samtidig må Norge stå for en politikk på innvandringsfeltet som er bærekraftig over tid, framholdt han.

- Spennende

På pressekonferansen slo Støre fast at innspillet fra Oslo Ap var «spennende». Han advarte mot å henge seg for mye opp i ordet "streng".

- Ordet streng handler både om å være rettferdig, men også at det skal være orden og kontroll ved grensene. Hvis vi skal ta ansvar, være solidariske og stille opp for folk i nød, så må det være kontroll ved grensen, sa Støre.

- I flere år har vi hatt en streng, rettferdig og human politikk. Det er helt fair med diskusjoner om dette, men la oss nå diskutere praktisk politikk i tillegg til ord, sa han.

Kriseår

På samme tid i fjor var Jonas Gahr Støre favoritt til å bli norsk statsminister. Under en tilsvarende, oppsummerende pressekonferanse 22. juni i fjor sa han det slik:

- Valgkampen kommer til å bli preget av to skillelinjer: Økende ulikhet og valget mellom skattekutt og velferd.

Da hadde Arbeiderpartiet et gjennomsnitt på 32 prosent på meningsmålingene, rett nok ned 4 prosentpoeng fra samme vinter, men likevel et godt utgangspunkt for valgseier, ifølge Støre.

– Ikke før noe stortingsvalg på 25 år har vi ligget over 33 prosent i juni, sa han, og mente at oppslutningen vil ta seg opp når valgkampen kommer i gang.

Slik ble det ikke. Ap raste på målingene og klokket inn til et valgresultat på 27,4 prosent, det svakeste siden katastrofevalget i 2001. Så kom metoo-sakene og fallet fortsatte. Ved inngangen til juni lå partiet på et snitt på 24,1 prosent.

Finner trøst

Ap-leder Jonas Gahr Støre erkjenner at formen til partiet er haltende, men trøster seg med ti politiske gjennomslag på Stortinget. På lista står innstramminger i muligheten til innleie av arbeidskraft øverst. At fedrekvoten ble økt, og at det nå blir mulig å kombinere dagpenger og utdanning, trekkes også fram.

I tillegg peker Støre blant annet på gjennomslag i Color Line-saken, tiltak mot sosial kontroll, nye tvangssammenslåinger av kommuner.

Ap-nestleder Hadia Tajik tok også for seg en liste over ti saker som partiet ikke har fått gjennomslag for, men som hun varsler fornyet kamp for. Forslaget om rett til pensjonsopptjening fra første krone er et slikt eksempel.

- Dette er noe som berører 1 million nordmenn, sa Tajik.

Kjøp av seks Bell-helikoptre og videreføring av Hærens 2. bataljon på Skjold er andre eksempler på lista.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media