Nytt supermiddel mot flått og mygg:

- Fungerer utrolig godt

Kløende myggstikk og flåttbitt kan snart være historie. Løsningen fant forskerne i matavfallet.

SKALL, SKALL IKKE: Snart kan insektmiddel basert på grapefrukt vise seg å bli din beste venn på telttur. Foto: Shutterstock / NTB
SKALL, SKALL IKKE: Snart kan insektmiddel basert på grapefrukt vise seg å bli din beste venn på telttur. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

En svensk forsker, et sveitsisk selskap og amerikanske folkehelsemyndigheter har sett nøyere på grapefruktskall. Det høres kanskje ut som starten på en dårlig vits, men kan vise seg å ende opp som løsningen på to av sommerens verste plager: mygg og flått.

For hva er vel verre enn å komme fram til det perfekte turmålet eller sitte ute en nydelig sommerkveld, for så å bli angrepet av en sky av mygg? Ifølge Marcus Stensmyr, lektor ved institutt for biologi ved Lunds universitet i Sverige, kan dét snart være historie.

Selv har han vært forskningsleder for utviklingen av produktet NootkaShield - et nytt mygg- og flåttmiddel som baserer seg på nootkatone som finnes i skallet til grapefrukt. Etter omfattende testing på laboratoriet i Sverige er han full av lovord om det nye middelet som nylig ble godkjent for bruk i USA.

Utløser anfall hos myggen

- Det fungerer utrolig godt mot mygg, men faktisk enda bedre mot flått. Vi har gjort tester på laben i Sverige, og resultatene er helt klare: nootkatone fungerer, sier Stensmyr.

Resultatene har allerede vagt stor oppsikt i Sverige, og er omtalt av både Expressen, Aftonbladet og Sveriges Radio. Når insektmiddelet kommer for salg i Sverige og Norge, er foreløpig usikkert. En godkjenning skal imidlertid være like om hjørnet.

- Nootkatone fungerer ved at det påvirker myggens nervesystem og hjerne. Resultatet er at når myggen kommer nær huden, så kjenner den middelet og lander ikke. Det samme skjer med flåtten - den suger seg ikke fast. Man kan beskrive det som at de får et slags anfall, og til slutt dør de, sier forskningslederen og legger til at det er ingen grunn til at man ikke skal få samme effekt på klegg og andre fluer.

MYGGTRIKS: Plages du av myggen? Da kan dette geniale trikset hjelpe deg. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Noe i gjæret

I flere tiår har virkestoffet DEET vært det mest vanlige i insektmidler solgt i Norge. Stoffet ble utviklet i USA under og etter andre verdenskrig for bruk av den amerikanske hæren i områder med mye insekter.

Men DEET har i flere tiår vært omdiskutert og gjenstand for bekymring hos en rekke forskere. I Norge var det lenge ikke tillat å selge produkter som inneholder mer enn 20 prosent DEET, men ble for noen år siden økt til 50 prosent.

Hvorvidt det nye funnet kan utkonkurrere den gamle traveren fra 40-tallet, vil ikke Stensmyr spekulere i. Han ser likevel fordeler med å kunne komme med et alternativ som ikke er kjemisk framstilt, selv om utviklinga har bydd på utfordringer.

- Det er ganske vanskelig å få nootkatone ut av skallet på grapefrukt, og det finnes ganske lite av det i hver frukt. Men vi har utviklet en metode der vi tilsetter et gjær og setter i gang en prosess hvor gjæret produserer nootkatone, forklarer forskningslederen.

- Kan ikke løpe sin vei

Universitetslektor ved Naturhistorisk museum, Petter Bøckman, sier til Dagbladet at han ikke har hørt om det nye middelet som potensielt skal kunne redde sommerkvelden. Ut ifra beskrivelsen utelukker han likevel ikke at det vil fungere.

- Det høres ikke ut som et eventyr, dette. Mygg er luktorientert, og alle som har klemt på et sitrusskall vet at det lukter mye. Sånn sett har det potensial til å gjøre livet vanskelig for myggen, sier lektoren.

MYGGMARERITT: Beboerne i kommunene Fet og Rælingen har sine triks for å unngå å bli sperret inne av myggen. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

Hvorvidt det vil ha en så god virkning som ønskelig, tør han foreløpig ikke å slå fast. Selv sverger han til myggspiral, men legger til at teorien bak grapefrukteffekten er relativ enkel.

- En plante kan ikke løpe sin vei, og må derfor beskytte seg mot angrep fra insekter. Så at det finnes et middel i skallet på grapefrukt, som egner seg godt til beskyttelse mot insekter, det vil ikke overraske meg, sier Bøckmann.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer