- Funket bedre enn institusjon

Ruzzel Abueg er glad hun fikk komme i fosterhjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) Denne uka startet barne- ungdoms- og familiedirektoratet sin landsomfattende kampanje for å få finne flere fosterhjem til barn som trenger det. 

I dag stilte fosterfamilien Skundberg sammen med seniorrådgiver i direktoratet, Ragnar Simonsen, på nettmøte i Dagbladet.no. 

- Godt å komme i fosterhjem

Etter to år på barnevernsinstitusjon flyttet Ruzzel Abueg (20) i fosterhjem i Oslo som 16-åring.

- For meg var det veldig godt å komme til en familie. På institusjon må du hele tiden forholde deg til flere voksne, i tillegg til alle de andre barna som bor der. Ting er mer firkantet på en institusjon. Hos en fosterfamilie trenger du bare å forholde deg til to voksne, sier Ruzzel til Dagbladet.no.

Ønsket seg familie

Hun brukte noen måneder på å tenke seg om før hun sa ja til å flytte i fosterhjem. Om hun var klar for en ny familie. Da hun bestemte seg for å prøve fikk hun selv være med på prosessen med å finne en passende fosterfamilie.

- Jeg ønsket ikke en familie med yngre barn, fordi jeg har sittet veldig mye barnevakt før. I tillegg ønsket jeg meg en familie som var omsorgsfulle, tålmodige og som hadde tid til meg, forteller Ruzzel.

Hun flyttet til en familie på andre kant av byen, som hadde en eldre sønn som bodde hjemme.

- I begynnelsen var det litt skummelt, og det føles rart å skulle bli kjent med en helt ny familie. Jeg brukte lang tid på å stole på den nye familien, det er kanskje det vanskeligste. Og de brukte nok også tid på å stole på meg. Men etter hvert funket det veldig bra, sier Ruzzel.

Vil hjelpe andre

Hun rømte fra fosterfamilien noen ganger, men kom alltid tilbake etter kort tid. I dag er det dem som er familien hennes, og hun har fortsatt god kontakt med fosterfamilien sin.

I dag sitter Ruzzel i styret i Landsforeningen for barnevernsbarn, og har engasjert seg i arbeidet med å finne flere fosterforeldre.

- Jeg har engasjert meg fordi jeg håper vi kan være med å forbedre forholdene for barnevernsbarna. For meg funket det mye bedre med fosterhjem enn institusjon.

- Selv om jeg flyttet fikkk jeg god oppfølging fra fagpersonene på institusjonen, og jeg ga ikke helt slipp på dem selv om jeg flyttet i fosterhjem. Samtidig samarbeidet familien godt med institusjonen, sier Ruzzel.

BODDE I FOSTERHJEM:</B> Ruzzel Abueg (20) bodde i fosterhjem fra hun var 16 til 18 år. For henne var det en veldig god løsning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer