Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Funkisskatt restaureres

Etter tiår i skammelig forfall reddes Ingierstrand Bad. 15,5 millioner kroner er klar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ENDELIG en blomst til Oslo kommune, spesielt til Ola Elvestuen og Venstre som i 2004 gikk i spissen for å redde Ingierstrand Bad gjennom økonomisk satsing.

Nå skjer det. Etter at funkisbadet, som eies av Oslo kommune, og som ligger i Oppegård kommune, har forfalt inntil det skammelige i tiår, vedtar bystyret 13. desember å bevilge 15,5 mill kroner til å pusse opp og restaurere badet som i sin tid var Oslos mest mondene og som kunne betjene tusen gjester på uterestauranten.

Men Ola Elvestuen & co. har ikke vært alene om å bekymre seg for Ingierstrand bad, tegnet av arkitektene Eyvind Moestue og Ole Lind Schistad i 1934.

ALLEREDE I 1997 gikk daværende president i Norske Arkitekters Landsforbund, Ketil Kiran, inn for å frede Ingierstrand i samarbeid med samtlige av landets største arkitektorganisasjoner. I 2001 sendte DOCOMOMO, internasjonal organisasjon for bevaring av verneverdig, moderne arkitektur, inn nytt fredningsforslag.

Ingierstrand, sammen med Hvalstrand Bad i Asker, tegnet av den fransk-norske André Peters i 1934, henvender seg til en internasjonal arkitekturscene. Arkitektene for Ingierstrand mottok også Houens Diplom, Norges høyeste anerkjennelse av arkitektur. Det er disse stedene utenlandske arkitekter har villet oppleve når de har besøkt Norge. Men til slutt var Ingierstrand bad så forfallent, at norsk vertskap ikke ville vise det fram. Hvalstrand Bad ble fredet i 1996 og nydelig restaurert. I dag er det en attraksjon.

DET VIL OGSÅ Ingierstrand bli. Oppussingen kan, til tross for at reguleringsplanen i Oppegård kommune ikke er ferdigbehandlet, starte når som helst.

Mange har lyst på stedet, men har hittil ikke kunne melde seriøs interesse på grunn av de store omkostningene til oppussing. Ikke alle har som Christian Ringnes guts til å kjøpe et vrak, slik han gjorde da han overtok Ekebergrestauranten og fikk funkisverket til arkitekt Lars Backer på beina i løpet av to år. Denne gang står Oslo kommune for restaureringen. Om kommunen vil selge eller leie ut badet, gjenstår å se.

Ingierstrand og Hvalstrand handler ikke bare om arkitekturhistorie, men også om kommunal omsorg. I 30-åra var man redd for at Oslo-borgerne ikke skulle få nok sol, luft, sunnhet og velvære. Badene var sosialpolitikk. Og folk visste å benytte dem. Til tross for at Ingierstrand ligger 15 kilometer fra Oslo sentrum, besøkte 60 000 mennesker badet det første året.

 INTERNASJONALT:  Ingierstrand Bad er en internasjonal funkisattraksjon. Nå bøter Oslo kommune på gamle synder og restaurerer Eyvind Moestue og Ole Lind Schistads praktbad fra 1934. Foto: Tor Arne Dalsnes.
INTERNASJONALT: Ingierstrand Bad er en internasjonal funkisattraksjon. Nå bøter Oslo kommune på gamle synder og restaurerer Eyvind Moestue og Ole Lind Schistads praktbad fra 1934. Foto: Tor Arne Dalsnes. Vis mer

Ingierstrand Bad er enda flottere enn Hvalstrand fordi det er komplett i arkitektur og natur.

Badets stupetårn og dansegulvet utenfor restauranten er ikoner i internasjonal funkisarkitektur.

DE SISTE ÅRA har det vært deprimerende å besøke Ingierstrand. Betong som smuldrer, maling som flasser, treverk som råtner. Men fordi badet ligger langt fra sentrum er det ikke så ramponert som Ekebergrestauranten var.

Likevel ville det snart blitt for seint å redde funkisskatten.

Oslo har flaue synder i sin bagasje. De har revet og latt arkitektur forfalle. Nå reiser kommunen kjerringa. Håper hun blir stående.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!