Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Koala

«Funksjonelt utdødd» - over 1000 kan være drept

Koalaene i Australia har mistet åtti prosent av sitt naturlige habitat i brannene som har herjet landets østkyst, anslår koalastiftelse.

TRUET: Over halve bestanden i et naturreservat i New South Wales, Australia, har brent inne i de intense skogbrannene. Video: CNN/NTB. Klipp: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Stiftelsen som jobber for å bevare de australske koalaene, anslår at over 1000 koalaer kan ha blitt drept av brannene, og at åtti prosent av dyrenes naturlige habitat er ødelagt etter brannene i Queensland og New South Wales.

Det sier styreleder Deborah Tabart til Forbes og Daily Mail Australia.

- Hvis vi kombinerer alle estimatene vi har, kan det være totalt tusen koalaer som er blitt drept de siste to måneder, sier Tabart til sistnevnte.

«I praksis utryddet»

Det mangler bekreftende tall som underbygger påstanden, men hun mener det er sannsynlig, ut fra hvor mange koalaer stiftelsen tror finnes i de berørte områdene.

BRENT: Denne lille koalaen, som er døpt Anwen, får behandling på koalasykehuset i Port Macquarie Australia, sjuende november i år. Foto: REUTERS/Stefica Nicol Bikes/NTB Scanpix.
BRENT: Denne lille koalaen, som er døpt Anwen, får behandling på koalasykehuset i Port Macquarie Australia, sjuende november i år. Foto: REUTERS/Stefica Nicol Bikes/NTB Scanpix. Vis mer

- Vi vet at det er 31 koalaer som er blitt drept i Port Macquarie, men jeg tror ikke det er et høyt nok tall, sier Tabart, som mener tallet er nærmere 350 drepte koalaer bare i dette området.

Det er i så fall skremmende nytt for koalaene, som stiftelsen mener at fra før av i praksis kan sies å være utryddet fordi bestanden er så liten; en påstand som riktignok er blitt møtt med skepsis i deler av forskningsmiljøet.

DEHYDRERT: En skadd og dehydrert koala får behandling på koalasykehuset i Port Macquarie i starten av november. Foto: SAEED KHAN / AFP / NTB Scanpix.
DEHYDRERT: En skadd og dehydrert koala får behandling på koalasykehuset i Port Macquarie i starten av november. Foto: SAEED KHAN / AFP / NTB Scanpix. Vis mer

Med det mener de at bestanden - som stiftelsen i mai anslo er på cirka 80.000 individer i hele Australia - er så liten at de ikke lenger spiller sin rolle i økosystemet, og at den er for lav til å sikre bestandens langsiktige overlevelse.

Brannene som har herjet Australia de senere månedene, gjør situasjonen enda mer dramatisk.

Todelt problem

Problemet er todelt: Ikke bare blir mange koalaer drept eller skadd av brannene i seg selv.

De går også - i kombinasjon med langvarig og ekstrem tørke - hardt utover eukalyptustrærne de små bjørnene livnærer seg av, og flere risikerer å sulte i hjel i perioden det tar før vegetasjonen vokser tilbake igjen.

Flere videoer på internett, hvor innbyggere redder brente og svidde koalaer, har gjort at donasjonene til frivillige som jobber med å behandle de skadde dyrene har skutt i været, skriver Forbes.

- Forbrente

- De små koalaene som kom inn først var sterkt forbrente og hadde svimerker over hele seg. Istedet for å ha en nydelig grå farge, er de brune, og pelsen har blitt frest bort, som menneskehår som er brent, sa Sue Ashton, president for koalasykehuset i Port Macquarie nylig.

RAMMER DYRELIVET: Australia har vært preget av mange og kraftige skogbranner i mange uker, og de rammer dyrelivet hardt. Toni Doherty hylles for heltedåden hun utfører på denne videoen. Klipp: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- De hadde også små sorte poter, si Ashton, som betegner det hele som tragisk.

Landets koalastiftelse ber nå den australske regjeringen om å sørge for en lovendring som beskytter ikke bare koalaene i seg selv, men også deres habitater, fra ødeleggelse i større grad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media