Funksjonshemmede skal hjelpes

- Kommunene skal gi unge funksjonshemmede et bedre tilbud, lover Osmund Kaldheim (H) i Sosialdepartementet. Alle som vil, skal ut av sykehjemmene innen 2005, og inn i boliger med hjelpetjenester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke småtterier sosialministerens høyre hånd lover. Men ifølge ham selv bør det være en enkel sak å gi unge trafikkofre et verdigere liv.

- Vi skal ikke finne opp kruttet på nytt. Det handler bare om å få gjort dette, og bevilge nok penger. Problemet er absolutt løsbart, mener Osmund Kaldheim.

Dagbladets artikler om trafikkofrene Nina C. Aarmo Johnsen (19) som må bo på sykehjem, og Ketil Rørdal (37) som ikke får nok hjelp hjemme, vekker sterke reaksjoner hos statssekretæren.

- Når noen utsettes for en tragisk ulykke og er så heldig å overleve, må de slippe å kjempe mot hjelpeinstansene. Disse historiene er nok en dokumentasjon på at vi ikke har lykkes med få et godt og helhetlig tilbud til de som trenger det mest, sier Kaldheim.

Øremerkede midler

Selv om staten siden 1999 har bevilget én million kroner per utflytting, har ikke kommunene skaffet botilbud til alle som vil ut av aldersinstitusjonene.

I år fikk regjeringspartiene med støtte fra Frp fjernet de øremerkede midlene.

30 millioner kroner er i stedet lagt i en skjønnspott, som kommunene må søke Fylkesmannen om å få utflyttingsmidler fra. I 2004 skal en ny finansieringsordning på plass.

- Økonomien skal i alle fall ikke være årsaken til at funksjonshemmede ikke får den hjelpen de trenger. Den nye ordningen skal dekke merkostnadene kommunene får til omsorg når de flytter ut av sykehjemmene, lover Kaldheim.

Til høsten skal departementet i samarbeid med Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FF0) kartlegge behov og smarte virkemidler. Stortingsmeldingen kommer våren 2003.

- En skam

Oppsisjonen i Stortinget murrer.

- Regjeringen trenerer saken. Det er ikke nye utredninger, men forutsigbare økonomiske ordninger som trengs. I stedet blir situasjonen forverret fra neste år, sier leder i kommunalkomiteen, Magnhild Meltveit Kleppa (Sp). Hun tok i sin tid initiativet til det øremerkede utflyttingstilskuddet.

- Dette er til å skamme seg over. Kommuneøkonomien er kaldkvalt. Likevel kuttes det eneste tilskuddet som finnes for å få disse i egne boliger.

Utflyttingstilskuddet må innføres igjen, og kommunene må få dekket alle utgifter de har til omsorg for særskilt ressurskrevende brukere, mener Karin Andersen (SV).

Kommunalkomiteens nestleder avfeier kritikken.

- Vi har bare fjernet en ordning som ikke funket, mener Per Sandberg (Frp).

HÅP: Dagbladets artikkelserie om trafikkofrene som må bo på sykehjem, vekker sterke reaksjoner hos politikerne. Nina Cecile Aarmo Johnsen (19) er et av trafikkofrene som ikke får hjelp, men politikerne mener problemet er løsbart så lenge det bevilges penger.