Funn av 900 år gammelt sverd

Et meterlangt sverd har blitt funnet på havets bunn, utenfor Israels kyst. Det antas å ha tilhørt korsfarere som seilte til «Det hellige hav».

ARKEOLOGISK FUNN: Et 900 gammelt sverd ble nylig funnet på havets utenfor Israels kyst. Foto: Reuters
ARKEOLOGISK FUNN: Et 900 gammelt sverd ble nylig funnet på havets utenfor Israels kyst. Foto: Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge avisa Independent har det blitt funnet et ca. 900 år gammelt sverd som antas å ha tilhørt en korsfarer som seilte til «Det hellige land». Funnet er gjort på bunnen av Middelhavet, utenfor Israels kyst.

Korsfarere var navnet som ble gitt til de som deltok i militære ekspedisjoner av kristne makter mellom 11. og 13. århundre.

Dekket av organismer

Det var amatørdykker Shlomi Katzin som oppdaget gjenstanden, til tross for at det var dekket av marine organismer, ifølge Israels offisielle antikvitetsautoritet (IAA).

- Sverdet er bevart i perfekt stand og et vakkert, og sjeldent funn, sier Nir Distelfeld, inspektør for IAA.

RESTAURERES: Sverdet som var dekket av marine organismer skal nå restaureres, for så og vises frem til det offentlige. Foto: Reuters
RESTAURERES: Sverdet som var dekket av marine organismer skal nå restaureres, for så og vises frem til det offentlige. Foto: Reuters Vis mer

Skal man tro eksperten så er det skiftende sand på havbunnen som kan være årsaken til at sverdet nå har kommet til syne. Ved siden av sverdet ble det også funnet en eldgammel stein, et anker og keramikkfragmenter.

Mer eksakt beliggenhet for funnet er en vik i nærheten av havnebyen Haifa, og ifølge direktør for myndighetenes marine arkeologiske database, Kobi Sharvit, antar han at stedet har vært et tilfluktsrom for sjøfolk.

SKREMMENDE: Når en dame i Florida åpner dolokket, finner hun en ting som ikke hører hjemme. Video: Michelle Bennett/KameraOne Vis mer

Berømmer dykkeren

Det er tydeligvis ikke første gang det er gjort spesielle funn i området.

- Disse områdene har tiltrukket handelsskip gjennom tidene og etterlatt seg rike, arkeologiske funn, sier Sharvit til avisa.

Generaldirektør i IAA, Eli Escosido, berømmet Katzin for å ha overbrakt sverdet.

- Hver gammel gjenstand som finnes, hjelper oss med å sette sammen det historiske puslespillet om Israels land, sa han.

Sverdet skal nå rengjøres og forskes på, før det vil bli tilgjengelig og framvist for publikum, uttaler IAA.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer