FORSVANT: Tenåringene Mirella Gregori og Emanuela Orlandi forsvant sporløst i Roma i 1983. Nå spekulerer Italienske medier i om Vatikanet og mafialedere har hatt noe med forsvinningene å gjøre. Foto: NTB Scanpix
FORSVANT: Tenåringene Mirella Gregori og Emanuela Orlandi forsvant sporløst i Roma i 1983. Nå spekulerer Italienske medier i om Vatikanet og mafialedere har hatt noe med forsvinningene å gjøre. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Funn av beinrester på Vatikanets eiendom kan løse over 30 år gammelt mysterium

I 1983 forsvant to tenåringer på mystisk vis i Roma. Familien til den ene jenta mener Vatikanet har dysset ned saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Rester av et menneskeskjelett er blitt funnet av snekkere som renoverte en av bygningene som eies av Vatikanet i Roma, ifølge en uttalelse fra Vatikanet tirsdag.

Siden funnet har italienske medier spekulert i om man endelig kan få svar på hva som skjedde to tenåringsjenter som forsvant på 80-tallet.

I 1983 forsvant Emanuela Orlandi og Mirella Gregori på mystisk vis i Roma.

16 år gamle Gregori forsvant 7. mai. Ifølge moren forsvant Gregori etter å ha svart på familiens intercom. Hun fortalte at hun skulle ut og treffe en venn fra skolen. Det ble siste gang familien så henne.

Bare 40 dager seinere skulle en annen forsvinning få mye oppmerksomhet.

Emanuela Orlandi var datteren til en ansatt i Vatikanet. Hun ble sist sett da hun forlot sin musikkundervisning 22. juni, skriver The Telegraph.

VIL HA SVAR: Pietro Orlandi har, siden søsteren Emanuela forsvant, forsøkt å finne ut hva som skjedde med søsteren. Foto: NTB Scanpix
VIL HA SVAR: Pietro Orlandi har, siden søsteren Emanuela forsvant, forsøkt å finne ut hva som skjedde med søsteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Flere teorier verserte om forsvinningen. En av dem var at 15-åringen var blitt kidnappet av en organisert, kriminell gjeng, for å presse Vatikanske tjenestemenn til å tilbakebetale et lån.

Åpnet mafiagrav

I 2012 åpnet Italienske etterforskere graven til mafiabossen Enrico de Pedis, i en kirke i Roma, etter mistanke om at graven også inneholdt levningene til Orlandi. Hun hadde da vært savnet i nesten 30 år.

Det ble gjort DNA-tester men uten resultat.

ITALIENSK POLITI: Skjellettrester ble funnet på en av Vatikanets eiendommer mandag. Foto: NTB Scanpix
ITALIENSK POLITI: Skjellettrester ble funnet på en av Vatikanets eiendommer mandag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

En annen teori var at Orlandi hadde blitt tatt med makt og brukt som pressmiddel for at tyrkiske Mehmet Ali Agca skulle bli sluppet ut av fengsel.

Agca, som var medlem av den høyreekstreme gruppen Grey Wolves, skjøt og skadet pave Johannes Paul II på St. Petersplassen 13. mai i 1981.

Beskylder Vatikanet

Orlandis bror Pietro har, siden forsvinningen, jobbet utrettelig for å finne ut hva som skjedde med søsteren. Han har også tidligere beskyldt Vatikanet for å dysse ned og komplisere saken.

- Jeg er imponert over at politiet i Vatikanet umiddelbart fant ut at dette kan være levningene etter Emanuele og Mirella Gregori. Hvorfor setter de dette i sammenheng? uttalte han i et italiensk tv-program denne uka.

Ifølge BBC er det nesten et helt menneskeskjelett som nå er blitt funnet. Undersøkelser viser at skjelettet tilhører en kvinne.

Italienske myndigheter vil nå finne ut om beinrestene tilhørte de savnede jentene. Etterforskere vil gjennomføre DNA-testing av tenner og hodeskalle. DNA-prøvene skal sammenlignes med DNA fra de to jentene.

Vil ha et sted å sørge

Gregoris søster har uttalt at hun håper at beinrestene kan ha tilhørt søsteren.

- Jeg vil ikke lurer meg selv, men i hjertet mitt håper jeg at det er Mirellas beinrester. Da kan vi avslutte dette og få et sted hvor vi kan gråte og legge ned blomster for min søster, har hun uttalt.

Orlandis familie krever at Vatikanet offentliggjør flere detaljer om skjelettfunnet.

- Vi vil henvende oss til påtalemakten i Roma og Vatikanet for å få svar på hvorfor funnet settes i sammenheng med forsvinningen til Emanuela Orlandi eller Mirella Gregori, sier Laura Sgro, Orlandi-familiens advokat til Italienske medier.

Sgro mener at Vatikanet har kommet med lite informasjon om funnet.

Vatikanet har på sin side uttalt at det samarbeides med det italienske politiet i saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer