ILLUSTRASJONSFOTO:  Erik Hannemann
ILLUSTRASJONSFOTO: Erik HannemannVis mer

Funn av E. coli-bakterier i kalkunkjøtt

- Resultatene er bekymringsfulle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mattilsynet har oppdaget antibiotikaresistente E. coli-bakterier i kalkunfileter på det norske markedet, opplyser NTB.

- Resultatene er bekymringsfulle. Vi vet ikke hvordan disse resistente bakteriene har kommet inn i fjærfeproduksjonen i Norge, sier assisterende tilsynsdirektør Ole Fjetland i Mattilsynet, til NTB.

Nøye fulgt med Mattilsynet har funnet bakteriene i omtrent halvparten av kalkunfiletene de har testet i sitt overvåkingsprogram for antibiotikaresistens.

Bakteriene dør når kjøttet varmebehandles riktig.

Mattilsynet har fulgt med på bakteriene siden 2000.

- En påminnelse Funnene har så langt vært stabile, men ny teknologi viser at forekomsten er langt høyere enn tidligere antatt.

- Funnene er en påminnelse om hvor viktig det er å ha god kjøkkenhygiene når vi håndterer rått kjøtt ved matlaging, sier Fjetland.

Tilsynet minner om at kalkun- og kyllingkjøtt skal gjennomstekes. Man bør vaske hendene før og etter håndtering av kjøtt, og bruke egne redskap til rått kjøtt.

Escherichia coli (E.coli) er tarmbakterier som normalt finnes i mennesker og varmblodige dyr. Vanligvis er bakteriene ikke farlige, men enkelte undergrupper av bakterien kan forårsake alvorlig sykdom.

(NTB)