Corona: Kent-mutasjonen

Funn av ny mutant med «superkraft»

Oppdaget i Kent i Storbritannia.

NY MUTASJON: Helsearbeidere på et testsenter i franske Roubaix, der flere testes for Kent-varianten av coronaviruset. Foto: AP Photo/Michel Spingler
NY MUTASJON: Helsearbeidere på et testsenter i franske Roubaix, der flere testes for Kent-varianten av coronaviruset. Foto: AP Photo/Michel Spingler Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 70 000 +551
mutantsmittet892
døde 620
påvist smittet 113 000 000+445.0K
døde 2 510 000 +10.0K
Se mer

Sky News omtaler tirsdag den såkalte Kent-mutasjonen av coronaviruset, som antas å ha utviklet en «superkraft» i å omgå immunforsvaret.

Funnet kommer fram i en tilstandsrapport fra britiske helsemyndigheter.

Viruset har fått navnet E484K, og har likhetstrekk med den sørafrikanske mutasjonen. Denne skal ha blitt funnet i 11 av 200 000 tester som har blitt sekvensert.

Viruset skal ikke være mer smittsomt enn det opprinnelige.

MUTERT VIRUS: Dette sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad om mutert virus og vanlig coronavirus. Vis mer

Følger med

Smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI forteller til Dagbladet at utviklingen i Storbritannia og den nye mutasjonen i den britiske virusvarianten er noe FHI følger tett.

Om det stemmer som de britiske forskerne frykter, at mutasjonen kan påvirke virusets evne til å unnslippe immunitet, er det alvorlig, sier han.

- Det er alvorlig. Nå er vi kommet godt i gang med vaksinasjon i mange land og man ser jo fram til at man får en kraftig effekt av vaksineringen. Så har man jo valgt vaksineteknologi som har gjort at man kan justere etter hvert som det kan oppstå mutasjoner som kan unnslippe eller gi en svakere vaksineeffekt.

Bukholm sier vi må innstille oss på å ha en beredskap med tanke på slike scenarier.

- Kan man måtte starte vaksinasjonsprosessen på nytt?

- Det vet vi ikke. Det kommer an på hvor forskjellig viruset er. Det kan holde med en booster, men i verste fall på man starte på nytt.

- Urovekkende

Bukholm sier de foreløpig ikke vet så mye mer enn at dette er enda en mutasjon.

- Men hvilken betydning det har, er enda uklart. Det vil hele tida skje endringer med virusene, og vi må være forberedt på nye varianter og endringer av variantene som allerede eksisterer, sier han.

Forsker Thomas Moore sier til Sky News at utviklingen er urovekkende, da han mener dette tyder på at man muligens kan bli smittet på nytt selv om man har vært smittet før, og at effektiviteten av vaksiner kan bli dårligere.

- Viruset endrer form, slik at antistoffene ikke kjenner igjen viruset på samme måte. Faktum at denne mutasjonen er plukket opp i noen prøver, er en ny vri - og urovekkende, sier Moore til kanalen.

Han understreker at vaksinen fortsatt ser ut til å beskytte mot alvorlig sykdom og død.

Status vaksinasjon Full oversikt

308 145 (5.7%)i Norge har fått dose nr 1
125 150 (2.33%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer