Funn kan løse drapsgåten

OSLO/TRONDHEIM (Dagbladet): Blid, positiv og med stor bekjentskapskrets. Slik blir avdøde Jens Kristian Glenne Mathisen (57) beskrevet av venner. Nå sitter Oslo-politiet inne med tekniske spor og konkrete opplysninger som de håper kan løse drapsgåten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens Kristian Glenne Mathisen (57) ble bortført, dumpet og funnet død på en bussholdeplass i Asker. Oslo-politiet kan stå overfor norgeshistoriens første torpedo-drap.

Etter det Dagbladet kjenner til, har politiet gjort interessante tekniske funn både på kidnapping- og funnstedet. De har også fått konkrete opplysninger som kan hjelpe dem med å nærme seg en eller flere gjerningsmenn.

I sjokk

Politiinspektør Gunnar Larsen ved Oslo politikammer vil ikke kommentere funnene.

-Opplysningene vi sitter inne med har i alle fall ikke løst saken. Men man er aldri på bar bakke i en straffesak, sier Larsen til Dagbladet.

Politiet jobber ut fra to hovedteorier: Enten at mannen ble skremt til døde, eller at han kan ha blitt forgiftet.

- Den foreløpige obduksjonsrapporten viser ingen ytre eller innvendige skader som tilsier at døden skulle inntreffe, sier Larsen.

Han avviser at dødsårsaken kan skyldes hjerteinfarkt.

Dagbladet var i går i kontakt med flere venner og naboer av den av avdøde. En nær kamerat pleide å snakke med 57-åringen flere ganger i uka, og er i sjokk over kameratens skjebne.

- Jeg snakket med Jens i forrige uke, og han gjentok da at han ikke hadde mottatt noen trusler hverken før eller etter den grufulle opplevelsen i januar da han ble bortført for første gang, forklarer han.

Funnet i busskur

Den 57 år gamle forretningsmannen Jens Kristian Glenne Mathisen ble funnet død i et busskur på Hvalstad i Asker fredag kveld. To timer etter at han ringte til sin kone for å fortelle at han skulle kjøre ned i garasjeanlegget til familiens leilighet i Kirkeveien i Oslo. Mannen dukket aldri opp. Kona ble redd og gikk for å se etter ham. Bilen var forlatt med døra på førersiden åpen, og mannens briller lå på gulvet.

Ingen av Mathisens nærmeste naboer, som Dagbladet snakket med i går, hørte eller så noe i tidsrommet rundt bortføringen.

Venner og familen til Jens Kristian Glenne Mathisen stiller seg uforstående til det som har skjedd.

Den antatt drepte skal ikke ha mottatt trusler verken før eller etter den første bortføringen.

Ranet for 40 000

27. januar i år ble 57-åringen bortført av to menn med finlandshetter og pistol, da han parkerte bilen i garasjeanlegget. Under trusler om å bli skutt, ble han kjørt til Maridalen, ranet for 40.000 kroner, delvis avkledd og etterlatt i skogen.

- Han fikk krisepsykiatrisk hjelp etter det brutale overfallet i januar, men han var like spørrende som oss til hvorfor dette skjedde ham, sier en nær kamerat av den døde til Dagbladet.

- Pengene stammet fra Max 10-butikken han var med på å drive i Markveien i Oslo. Han fungerte som en slags innkjøpssjef der, forklarer kameraten.

Flere ganger i året dro 57-åringen til England, Danmark og Sverige for å handle varer til gave- og leketøysbutikken på Oslos østkant.

- Hans egen butikk gikk konkurs i 1993, etter at han ble alvorlig hjertesyk. Han lå lenge på sykehus og gikk ned over 40 kilo, sier kameraten.

Det er på det rene at 57-åringen har hatt lav inntekt de siste årene. Han har også misligholdt gjeld - uten at dette kan forklare hvorfor 57-åringen ble funnet død.