Funn på drapsiktedes PC førte til løslatelse

Politiet opplyste på pressekonferanse at mistanken mot 42-åringen er svekket.

DREPT I GARASJEN: Politiet på åstedet i garasjeanlegget på Skøyen i Oslo, der 43 år gamle Vegard Bjerck ble funnet død etter at han skal ha blitt knivstukket flere ganger.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
DREPT I GARASJEN: Politiet på åstedet i garasjeanlegget på Skøyen i Oslo, der 43 år gamle Vegard Bjerck ble funnet død etter at han skal ha blitt knivstukket flere ganger. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): I formiddag ble det kjent at den 42 år gamle mannen som er siktet for drapet på Vegard Bjerck på Skøyen i Oslo i desember i fjor blir løslatt i løpet av dagen.

Under en pressekonferanse på politihuset på Grønland i Oslo informerte politiet om bakgrunnen for den overraskende løslatelsen.

- Mistanken mot siktede er svekket. Mer konkret dreier det seg om funn på PC, som gjør det mindre sannsynlig at han kan ha vært gjerningsmannen, sier politiinspektør Hanne Kristine Rohde, leder for vold- og sedelighet.

Nye PC-funn
Politiet sier «de har fått inn et nytt element som innsnevrer tidsvinduet i forhold drapstidspunktet». Det tyder på at politiet har gjort funn som viser at den siktede jobbet på PC-en på det tidspunktet drapet ble begått, slik han hele tiden har hevdet.

Etterforskerne mener Vegard Bjerck ble drept klokka 16.11. Siktede har forklart at han satt hjemme og jobbet, og fram til nylig har politiet hatt beviser for at 42-åringen sendte e-poster fra sin PC klokka 16.02 og 16.18.

Nå er det altså kommet fram nye opplysninger.

- Politiet har i løpet av den siste uka fått svar på en analyse av siktedes PC som viser at mannen i praksis ikke kan ha hatt tid til å utføre drapet, sier Rohde.

Politiet sier de ikke har andre mistenkte i saken.

- Meningsløst
Siktelsen mot 42-åringen opprettholdes inntil videre, blant annet fordi han da har en del rettigheter, som forsvarerhjelp, opplyser Rohde. Hun sier det er opp til høyere påtalemakter om siktelsen skal frafalles.

- Det er fortsatt elementer rundt siktede som må klargjøres, sier Rohde.

Siktedes forsvarer, advokat Knut Lindboe, sier til Dagbladet at han ikke kan forstå hvorfor siktelsen opprettholdes.

- Det er meningsløst, sier Lindboe.

Den 42 år gamle familiefaren, som var nabo av den drepte Bjerck, løslates midt i fengslingsperioden på fire uker. Det skjer etter at Oslo tingrett først ville løslate ham fordi retten mente det ikke var skjellig grunn til mistanke. Politiet anket avgjørelsen og lagmannsretten endte forrige onsdag med å varetektsfengsle mannen i fire nye uker.

Skrapte opp biler
Vegard Bjerck ble funnet drept i et garasjeanlegg på Skøyen 18. desember i fjor. Etterforskernes teori har vært at Bjerck tok den siktede på fersk gjerning da han skrapte opp biler, og at siktede drepte i affekt etter å ha blitt avslørt.

Siktede har erkjent at han skrapet opp flere biler i garasjen, angivelig fordi han mente de var feilparkert.

42-åringen har sittet isolert med brev- og besøksforbud i over seks uker, etter at han ble pågrepet på vei til jobb 15. juni i år.

Leiligheten til mannen og hans familie har vært avsperret i flere uker.

- Vi har stor forståelse for at det har vært en belastning for familien, sier Rohde.

Uten andre mistenkte står politiet tilsynelatende på bar bakke igjen når det gjelder å oppklare drapsgåten.

- Vi har et enormt etterforskningsmateriale som vi må se videre på. En mulighet er å la et annet team se på saken, for å få noen friske øyne, sier Rohde.

Dagbladet kommer med mer...