AstraZeneca-vaksinen

- Funnene er ekstremt alvorlige

Norske forskere med oppsiktsvekkende rapport om AstraZeneca-vaksinen.

ASTRAZENECA: - Vi har påvist en høy sannsynlighet av sammenheng mellom AstraZeneca-vaksinen og sykdomsbildet, sier overlege og professor Pål André Holme ved Oslo universitetssykehus (OUS). Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 119 000 +312
innlagt107 -3
døde 774
påvist smittet 163 000 000+627.5K
døde 3 370 000 +11.6K
Se mer

Klokka 11 lørdag holdt norske medisinske forskere en digital pressekonferanse. Temaet var funn om sammenheng mellom AstraZeneca-vaksinen og de alvorlige antatte bivirkningene som er sett hos norske pasienter.

- Vi har påvist en høy sannsynlighet av sammenheng [mellom AstraZeneca-vaksinen og sykdomsbildet], sier overlege og professor Pål André Holme ved Oslo universitetssykehus (OUS).

«Vi har aldri sett så høye nivåer.» Ingvild Hausberg Sørvoll, overlege ved UNN

- Direkte årsak

Studien er et samarbeidsprosjekt mellom flere universitetssykehus i Norge, med overlege Nina Haagenrud Schultz ved Akershus universitetssykehus (Ahus) som førsteforfatter. Den er publisert i prestisjetunge The New England Journal of Medicine, og påviser en sammenheng mellom den omstridte vaksinen og det observerte uvanlige og alvorlige sykdomsbildet, med blodpropp, lave blodplater og blødninger.

I Norge har seks personer fått påvist tilstanden, fire har dødd. AstraZeneca er for tida satt på vent, i påvente av flere data.

Undersøkelsen opererer med fem pasienter og tre døde, ettersom man ikke er helt sikre på hvorvidt en avdød vaksinert helsearbeider på Tynset skal regnes med.

- Felles hos alle pasientene var svært høyt nivå av antistoffer mot trombocytter (blodplater). Vi mener det er direkte årsak til en sterk immunreaksjon, sier Holme.

FØRSTEFORFATTER: Overlege Nina Haagenrud Schultz ved Ahus er studiens førsteforfatter. Foto: Terje Pedersen / NTB
FØRSTEFORFATTER: Overlege Nina Haagenrud Schultz ved Ahus er studiens førsteforfatter. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Professoren har tidligere uttalt at han antar sykdomsbildet hos de aktuelle pasientene skyldes en sterk reaksjon i immunforsvaret, som har forårsaket blodpropp, lave blodplater og blødninger, gjennom dannelse av antistoffer.

- Fatalt utfall

På spørsmål fra Dagbladet om hvor alvorlige det norske teamets funn er, svarer Holme:

- Funnene er ekstremt alvorlige. Jeg kan ikke tenke meg mer alvorlige bivirkninger - de har hatt fatalt utfall, og tre av fem er døde, svarer overlegen.

På spørsmål om hva teamet mener bør skje med AstraZeneca-programmet i Norge, er svaret at de overlater beslutningen til Folkehelseinstituttet og Legemiddelverket.

BEHANDLINGSSTED: De aktuelle pasientene har vært innlagt ved Rikshospitalet i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
BEHANDLINGSSTED: De aktuelle pasientene har vært innlagt ved Rikshospitalet i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Overlege Ingvild Hausberg Sørvoll ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) sier hennes lag raskt visste hva de skulle gjøre da de fikk oppdraget, på grunn av tidligere erfaringer.

- Vi kunne som noen av de første i verden gå i gang med testene, sier hun.

- Skyhøyt nivå

Overlegen forklarer at de utførte to tester: den første skulle påvise antistoffene; den andre skulle avdekke om de var farlige.

- Det er ikke helt uvanlig å gå rundt med antistoffer, men vanligvis har de ikke evnen til å klumpe sammen blodet, sier hun.

Allerede ved den første testen kom forskerne over oppsiktsvekkende funn.

- Vi fant et skyhøyt nivå av antistoffer - vi har aldri sett så høye nivåer, i litteraturen har det aldri vært beskrevet slike nivåer i forbindelse med vaksinering tidligere, sier Sørvoll.

Hun forteller videre at den andre testen «helt klart» viste at antistoffene kan gi plateaktivering og klumping.

- Det var veldig heldig at vi kunne komme raskt på banen, konstaterer hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer