Funnene på havbunnen avslører «Svartskjeggs» terrortaktikk

Arkeologer vil heve skipet til den legendariske piraten «Svartskjegg».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arkeologer hentet i går opp det de mener er ankeret til skipet «Queen Anne's Revenge», det sagnomsuste skipet til den berømte engelske sjørøveren Edward «Svartskjegg» Teach, melder nyhetsbyrået AP.

«Svartskjegg» og skipet, som trolig forliste i 1718, er en sentral del i filmen «Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides» som nå vises på norske kinolerret.

Skipet ble først lokalisert i 1996. Siden den gang har det blitt hentet opp en rekke deler og ting fra skipet, men ankeret er det desidert største som er hentet på land.

Ifølge Reuters har arkeologene planer om å hente opp hele skipet i løpet av de neste to årene. Skipet ligger på et relativt grunt område utenfor kysten av Nord-Carolina.

Terrortaktikk Telegraph melder at de andre funnene om bord i skipet avslører «Svartskjegg»-Teachs brutale fremgangsmåte.

Skipet hadde mange kanoner, men Svartskjegg og mannskapet avfyrte ikke bare kanonkuler.
Blant annet er det funnet klynger av metall med en omkrets på opp til halvannen meter. De var satt sammen av ulike deler, og teamet som står bak letingen mener det var våpen som ikke bare var ment å drepe de som ble angrepet, men også skape frykt hos de andre om bord i skipene som ble angrepet. Poenget var å ta ut fienden og å få de overlevende til å overgi seg, ikke ødelegge skipet som skulle røves.

PIRATER: «Svarteskjegg» og «Queen Anne's Revenge» er sentrale aktører i filmen «Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides». Her er Svarteskjegg (spilt av Ian McShane) sammen med filmens hovedrolleinnhavere Jack Sparrow (Johnny Depp) og Angelica (Penelope Cruz). Foto: Disney/Scanpix
PIRATER: «Svarteskjegg» og «Queen Anne's Revenge» er sentrale aktører i filmen «Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides». Her er Svarteskjegg (spilt av Ian McShane) sammen med filmens hovedrolleinnhavere Jack Sparrow (Johnny Depp) og Angelica (Penelope Cruz). Foto: Disney/Scanpix Vis mer

- Det ser ut til at de har laget improviserte våpen som kunne ta ut og skremme besetningen på de andre skipene, eller ødelegge seilene. Det var en del av Svartskjeggs terrortaktikk, sier arkeologen Mark Wilde-Ramsing, som leder letingen, til Telegraph.

Var leiesoldat Edward Teach kjempet trolig først som leiesoldat på havet for britene, og angrep spanske og franske skip, før han ble pirat. I 1717 røvet han og mannskapet et fransk slaveskip som de døpte om til «Queen Anne?s Revenge».

Teach var kjent for å ha et skremmende ytre, noe visstnok gjorde bevisst for å skremme sine fiender. Han hadde et karakteristisk skjegg, som kallenavnet antyder, som han under angrep skal ha festet brennende gjenstander til under angrep.

Etter at skipet gikk på grunn ble Teach benådet. Men han fortsatte å borde skip, og ble til slutt drept i et slag seinere i 1718.

SJØRØVERSKUTE: Slik antar man at «Queen Anne's Revenge» så ut. Foto: Wikimedia Commons
SJØRØVERSKUTE: Slik antar man at «Queen Anne's Revenge» så ut. Foto: Wikimedia Commons Vis mer