Funnet 155 døde

KAPRUN (Dagbladet.no): Det er funnet 155 omkomne etter gårsdagens kabelbane-ulykke, og 122 er identifisert med stor sikkerhet. Brannen er fortsatt et mysterium. Vitner sier de så flammer på kabelvogna idet den kjørte inn i den 3200 meter lange tunnelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Midt i all sorgen er det et spørsmål som plager alle i den østerrikske fjellbyen: Hva forårsaket brannen som krevde over 150 liv i går morges?

- Vi har fått informasjon om at folk utenfor så synlige flammer idet toget var på vei inn i tunnelen, sier Erik Buxbaum, Østerrikes sjef for offentlig sikkerhet.

Ifølge nyhetsbyrået AP oppdaget ikke sjåføren flammene før de var inne i tunnelen. Da var det for seint. 600 meter inne i den bratte tunnelen ble det stappfulle toget stående mens flammene grep om seg i en eksplosjonsartet brann. Frisk luft ble dratt inn gjennom åpninga i bunn, og den 3200 meter lange tunnelen fungerte som en skorstein.

Vet hvem halvparten er

Det blir anslått at det var et sted mellom 167 og 182 personer om bord. 12 av disse berget livet ved å knuse en rute bak i toget og løpe nedover til åpninga. De som løp oppover ble innhentet av giftige gasser og tjukk røyk.

Guvernør Franz Schausberger opplyser at 155 ofre er identifisert med 90 prosents sikkerhet på bakgrunn av savnet-meldinger. Disse er:

  • 52 østerrikere
  • 42 tyskere
  • 17 japanere
  • 8 amerikanske militære
  • 2 slovaker
  • 1 kroat
  • 33 ikke-identifiserte

Frykter at vogna skal rase ut

Frivillige laget i går en liste på 2500 navn med folk som var i løypene på morgenkvisten. I kveld og natt ble flesteparten gjort rede for. I formiddag samlet innbyggere seg i landsbykirken til minnegudstjeneste. Det er offisiell landesorg i Østerrike.

Det møysommelige arbeidet med å få ut likene fra tunnelen har akkurat startet. Tunnelen har endelig blitt røykfri. Kun det utbrente understellet av kabelvogna står igjen, og de fryktet lenge at det skulle miste taket og rase ut i bunn av tunnelen.

Det er ventet at de fleste omkomne ligger i tunnelen over vraket. Flesteparten klarte å rømme fra vogna, men kom ikke langt. Over halvparten var barn og unge som skulle på årets første tur på ski og snøbrett. Det var festival, og gratis prøving av nye snøbrett.

Drept av røyken

Ifølge det lokale Røde Kors var det påmeldt 2500 barn og unge på snøbrettfestivalen. 300 fortvilte foreldre satt i går og i natt og ventet på nyheter om sine barn. Da Dagbladet.no besøkte hotellet hvor de pårørende hadde samlet seg, var det flere av dem som var i ferd med å bryte sammen.

18 overlevende ligger på sykehus - en alvorlig skadd. 12 unnslapp vogna, og seks befant seg på perrongen på toppen av tunnelen. På samme sted omkom tre av røykforgiftning. I tillegg omkom sjåføren i den tomme vogna som var på vei ned fra Kitzsteinhorn-fjellet i de østerrikske Alpene.

Ulykken er den verste som noensinne har skjedd. Kabeltoget har vært i drift i mer enn 25 år, og det har aldri vært en ulykke med den.

SÅ FLAMMER: På en pressekonferanse i dag opplyste Salzburg-guvernøren at det ble sett flammer på ulykkesvogna.
SØNDERKNUST: Etterlatte på vei til krisesenteret i morgentimene i dag.