Funnet 17 år etter

Denne afghanske jenta har vært verdenskjent i et tiår. Men ingen har kjent hennes identitet før nå. Se henne i dag!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den kjente amerikanske fotografen Steve McCurry tok bildet i 1984, og ble verdensberømt på grunn av det.

Måtte flykte fra hjemlandet

Jenta uten navn bodde i en pakistansk flyktningeleier da hun ble foreviget.

- Vi forlot Afghanistan på grunn av kampene. Russerne var over alt, de drepte folk, vi hadde ikke noe valg, forteller hennes bror Kashar Khan i dag. Jenta var omtrent seks år da en sovjetisk bombe drepte foreldrene.

Leteaksjon over flere år

National Geographic Magazine brukte bildet på sin forside i 1985, og i dag er bildet regnet som et av de mest gjenkjente i verden.

Jenta heter Sharabat Gula. 17 år etter at hun ble fotografert er hun funnet. Steve McCurry har sammen med National Geographic Magazine brukt flere år på å lete etter kvinnen som ingen visste hvem var.

Iris-teknologi

Sharabat er i dag gift og har to barn. Hun er rundt 30 år, helt sikker er hun ikke selv.

Det er ikke så lett å kjenne igjen kvinnen. Hun er preget av et hardt liv, og hun har blitt gammel. Men de intense, vakre sjøgrønne øynene har hun fortsatt.

Teamet har brukte en avansert metode for å identifisere kvinnen. De fotograferte hennes iris, og klarte ved hjelp av den å skille henne fra alle andre kandidater. Ett iris i øyet er nemlig ulikt alle de andre milliarder iriser i verden.

Sharabat har ikke blitt fotografert siden Steve McCurry gjorde det første gang. Nå gikk hun med på å stille opp uten burka fordi ektemannen godkjente det. Selv har hun ikke visst noen ting om at hun var verdensberømt.

Du kan lese hele historien i aprilnummeret til National Geographic Magazine eller se på tv-programmet førstkommende mandag på National Geographic Channel.

Les mer i National Geographic Magazine . Her kan du også finne flere bilder av kvinnen.

SHARABAT GULA:</B> Bildet til venstre er tatt i 1984. Til høyre ser du Sharabat anno 2002.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer