VERDENSSENSASJON: En helleristning av en båt i Nordland har blitt datert 10.000 til 11.000 år tilbake i tid. Funnet beskrives som en verdenssensasjon av forskere. På øverste del av bildet kan man så vidt ane konturene av båten. På den nederste delen er kontorune tegnet opp. Båten er litt over fire meter lang.
Foto: Jan Magne Gjerde / Universitetet i Tromsø / NTB scanpix
VERDENSSENSASJON: En helleristning av en båt i Nordland har blitt datert 10.000 til 11.000 år tilbake i tid. Funnet beskrives som en verdenssensasjon av forskere. På øverste del av bildet kan man så vidt ane konturene av båten. På den nederste delen er kontorune tegnet opp. Båten er litt over fire meter lang. Foto: Jan Magne Gjerde / Universitetet i Tromsø / NTB scanpixVis mer

Funnet av en 10 000 år gammel helleristning i Nordland beskrives som en verdenssensasjon

En helleristning av en båt i Nordland har blitt datert 10 000 til 11 000 år tilbake i tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Foto: Jan Magne Gjerde / Universitetet i Tromsø / NTB scanpix
Foto: Jan Magne Gjerde / Universitetet i Tromsø / NTB scanpix Vis mer

I sommer meldte den pensjonerte geologen Ingvar Lindahl om funnet av en ny helleristning i Efjorden i Nordland. Undersøkelser viser at helleristningen, som er av en båt, kan være mellom 10 000 til 11 000 år gammel.

- Det er ekstremt stort dette her, det er egentlig en verdenssensasjon som kommer til å gå inn i forskningshistorien på en eller annen veldig, veldig stor måte, sier arkeolog Jan Magne Gjerde fra Universitetet i Tromsø til NRK.

I steinalderen lå havnivået høyere enn i dag, og ved å se på landhevingen kan slike helleristninger dateres, ifølge arkeologen.

- Båten er litt over fire meter lang. Du har kjøl-linjen, relingslinjen, og når du kommer fram hit har du en veldig flott avslutning som ender i stammen på båten. Det går ikke an å beskrive slike funn som dette, det er ufattelig artig, sier Gjerde.

(NTB)