<strong>FUNN:</strong> Oppdagelsen av flere savnede skulpturer fra nazi-tiden under en politirazzia i forrige uke har begynt å kaste lys på en del av kunstmarkedet som så langt har vært svøpt i mystikk og stummende mørke. Foto: Uwe Anspach/dpa/NTB Scanpix
FUNN: Oppdagelsen av flere savnede skulpturer fra nazi-tiden under en politirazzia i forrige uke har begynt å kaste lys på en del av kunstmarkedet som så langt har vært svøpt i mystikk og stummende mørke. Foto: Uwe Anspach/dpa/NTB Scanpix Vis mer

Funnet av Hitlers to stjålne nazi­hester kaster nytt lys over det forbudte markedet

Tabu i hjemlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Oppdagelsen av flere savnede skulpturer fra nazi-tiden under en politirazzia i forrige uke har begynt å kaste lys på en del av kunstmarkedet som så langt har vært svøpt i mystikk og stummende mørke.

Et marked hvor samlere betaler svimlende summer for arbeider utført at Adolf Hitlers foretrukne kunstnere.

Hester på avveie Tips fra innad i kunstmarkedet satte politiet på sporet av de to hestene som i sin og Hitlers glanstid voktet inngangspartiet til Rikskanselliet i Berlin.

Etter at andre verdenskrig tok slutt ble hestene stående på en russisk militærbase i Øst-Berlin, men etter Berlinmurens fall, den kalde krigens slutt og den russiske tilbaktrekningen har hestene vært borte.

Inntil nå. Via mellommenn dukket de opp på det ulovlige markedet med en utsalgsprislapp på omlag 67 millioner norske kroner.

Ettersom kunstverkene ble bestilt av staten, er det også de tyske myndighetene som er de rettmessige eierne, mens en representant for forretningsmannen som hadde hestene i sin besittelse under beslaget mener han ervervet dem på lovlig vis fra russerne. Det sier politiet til den amerikanske avisa Wall Street Journal.

En talsperson for den tyske kulturministeren Monika Grütters forteller at dersom den tyske staten blir tilkjent skulpturene, skal de stilles ut i et museum hvor nazistenes misbruk av kunst av ideologiske grunner skal være den historiske konteksten.

Tyskland har nemlig et ganske anstrengt forhold til nazi-symbolikken.

Betent tematikk Andreas Hüneke, en kunsthistoriker ved universitetet i Berlin, sier til Wall Street Journal at dette er et betent tema.

- Det er noe man er litt forsiktig med - nettopp på grunn av kunstverkenes historiske koblinger med makt og maktmisbruk, sier han. Debatten om hvorvidt nazi-kunst skal stilles ut som rene kunstverk, eller om de bare skal vises i en historisk kontekst blusser opp titt og ofte.

<strong>LITE NETTVERK:</strong> Nettopp på grunn av denne tabu-holdningen til kunst av denne sorten i Tyskland, er det ikke nettverket som omsetter store kunstverk stort. Det sier Arthur Brand, sjef for selskapet Artiaz, som var med på å spore opp de to heste-statuene som ble beslaglagt i forrige uke. Foto: Uwe Anspach/dpa/NTB Scanpix
LITE NETTVERK: Nettopp på grunn av denne tabu-holdningen til kunst av denne sorten i Tyskland, er det ikke nettverket som omsetter store kunstverk stort. Det sier Arthur Brand, sjef for selskapet Artiaz, som var med på å spore opp de to heste-statuene som ble beslaglagt i forrige uke. Foto: Uwe Anspach/dpa/NTB Scanpix Vis mer

Å vise fram nazi-symbolikk, som for eksempel hakekorset, i offentlighet er forbudt i Tyskland, og kjøp og salg av nazi-effekter som uniformer og litteratur er underlagt streng regulering. Kunstverk som ble bestilt av regimet under nazi-tiden kan bli kjøpt og solgt så lenge det ikke ble stjålet.

Likevel, det er ikke til å komme unna at alt som har med den perioden å gjøre bærer preg av en form for «smitte».

Liten krets Nettopp på grunn av denne tabu-holdningen til kunst av denne sorten i Tyskland, er det ikke nettverket som omsetter store kunstverk stort. Det sier Arthur Brand, sjef for selskapet Artiaz, som var med på å spore opp de to heste-statuene som ble beslaglagt i forrige uke.

Han forteller at det bare er snakk om 30 til 40 personer i Tyskland, mens flere tusen kjøper og selger mindre effekter som uniformer, magasiner og våpen. I andre land er det annerledes.

- Det er et gigantisk svart marked for denne typen kunstverk i utlandet. Dette gjelder spesielt i USA der man kan kjøpe og selge i full åpenhet, sier Brand.

<strong>RETTMESSIGE EIERE:</strong> Ettersom kunstverkene ble bestilt av staten, er det også de tyske myndighetene som er de rettmessige eierne, mens en representant for forretningsmannen som hadde hestene i sin besittelse under beslaget mener han ervervet dem på lovlig vis fra russerne. Det sier politiet til den amerikanske avisa Wall Street Journal. Foto: Uwe Anspach/dpa/NTB Scanpix
RETTMESSIGE EIERE: Ettersom kunstverkene ble bestilt av staten, er det også de tyske myndighetene som er de rettmessige eierne, mens en representant for forretningsmannen som hadde hestene i sin besittelse under beslaget mener han ervervet dem på lovlig vis fra russerne. Det sier politiet til den amerikanske avisa Wall Street Journal. Foto: Uwe Anspach/dpa/NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer