RIKSANTIKVAREN:

- Funnet av Olav den helliges alter er unikt

Funnet er unikt både i norsk og internasjonal sammenheng, sier riksantikvar Jørn Holme.

UNIKT FUNN: Riksantikvar Jørn Holme på stedet der arkeologer har funnet rester, i Trondheim sentrum, av det de tror var Klemenskirken der kisten til Olav den hellige sto på alter i 25 år etter hans død Trondheim sentrum.
Foto: Riksantikvaren / NTB scanpix
UNIKT FUNN: Riksantikvar Jørn Holme på stedet der arkeologer har funnet rester, i Trondheim sentrum, av det de tror var Klemenskirken der kisten til Olav den hellige sto på alter i 25 år etter hans død Trondheim sentrum. Foto: Riksantikvaren / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Riksantikvaren besøkte torsdag utgravningen av det som høyst sannsynlig er Klemenskirken til Olav den hellige i Trondheim sentrum. Restene av et mulig høyalter i kirken blir vurdert som en arkeologisk sensasjon.

‒ Dette funnet er unikt i både norsk og internasjonal sammenheng. Her kan vi både få bekreftet Snorres kongesaga og starten på helgendyrkelsen av Olav den hellige. I tillegg får vi ny og viktig kunnskap om Trondheims tidlige historie, sier riksantikvar Jørn Holme som besøkte utgravningen torsdag morgen.

Ifølge Snorres kongesaga ble liket av Olav Haraldsson, som et år tidligere døde under slaget på Stiklestad, begravet utenfor Klemenskirken. Han ble deretter bisatt på et høyalter inne i kirken, da han ble erklært hellig av biskop Grimkjell i 1031.

Alteret med Olavs kiste

Det har i lengre tid foregått arkeologiske utgravinger i Søndre gate i byen. Der har man trolig funnet grunnmuren til kirken fra tidlig på 1000-tallet.

I tillegg er det gravd ut en rektangulær plattformlignende steinkonstruksjon. Arkeologene spekulerer nå på om dette kan være laget for et høyalter, der kisten til Olav den hellige sto og helgendyrkelsen av ham startet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer