Funnet død i badekaret

Den 18 år gamle psykisk utviklingshemmede jenta ba om et morgenbad i badekaret. Det fikk hun - og døde alene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HARSTAD (Dagbladet): Nå etterforsker politiet i Harstad dødsfallet.

Vaktskifte

Det var ved åttetida søndag morgen at den 18 år gamle jenta ba om et morgenbad ved institusjonen i Bergsvegen like utenfor Harstad sentrum.

Etter å ha tappet i badekaret til den psykisk utviklingshemmede jenta, forlot nattevakta rommet for å gjennomføre vaktskifte. Da det nye skiftet kom inn på badet kort tid etter, lå jenta død i badekaret.

Institusjonen er delt opp i to avdelinger. En for barna, og en for de litt eldre klientene. Det var i sistnevnte avdeling dødsfallet fant sted. Om natta er institusjonen bemannet med to nattevakter.

Etterforskes

Både hendelsesforløpet, innholdet i kommunens instrukser, og hvordan de ble fulgt opp ved institusjonen, etterforskes nå av Midtre Hålogaland politidistrikt.

- Vi gjennomgår nå alle sider ved saken for å avdekke eventuelle straffbare forhold. Spørsmålet er om det foreligger en overtredelse av internkontrollforskriften for eksempel i forhold til arbeidsmiljøloven, sier politiadvokat Mona Madsen til Dagbladet.

Politiet er foreløpig tilbakeholdne med opplysninger. Hva den foreløpige obduksjonsrapporten inneholder, ville politiadvokat Madsen i går ikke avsløre for pressen.

På direkte spørsmål om det kan dreie seg om drukning, slo Madsen fast at hun ikke ønsket å utelukke eller bekrefte noe før torsdag.

Mangler rutiner

Det finnes ikke noen retningslinjer for bading der dødsfallet skjedde. Det bekrefter assisterende rådmann, Henry Andersen, overfor Dagbladet:

- Vi har ingen spesielle rutiner som går på dette med bading i vår avlastningsbolig, sier Andersen.

Harstad kommune risikerer foretaksstraff dersom instruksene blir funnet utilstrekkelige. Personene som var på jobb da 18-åringen døde, har vært inne til avhør som vitner.

- Det verste

Andersen beskriver hendelsen som en dyp tragedie.

- Ikke minst for de pårørende, men også for kommunen og våre ansatte. Dette er veldig trist, sier han.

Både rådmann Andersen og prest Gunn Elvebakk har holdt tett dialog med 18-åringens familie.

- De har reagert som alle gjør når man mister et barn. Det er noe av det verste du kan oppleve, sier Andersen.

Harstad kommune har igangsatt en egen gransking.

- Vi må nå finne ut hva som gikk galt, og hvordan vi kan unngå at dette skjer i framtida, sier den assisterende rådmannen, som selv anmeldte kommunen.

- Preger oss alle

Ved 19-tida i går ble det holdt krisemøte på rådhuset, hvor foresatte av de øvrige klientene ved institusjonen var invitert.

Dagbladet var til stede ved rådhuset da møtet begynte.

- Dette preger oss alle, sa en mor på vei inn.

- Vi vil at folk skal ha muligheten til å snakke ut, forklarer Henry Andersen.

Felles uttalelse

Da møtet var ferdig to timer seinere, hadde foresattegruppa bestemt seg for ikke å gi intervjuer. I stedet delte de ut en fellesuttalelse:

«Vi tenker først og fremst på foreldre og pårørende til avdøde. (...) Vi har fått god og fyldig redegjørelse om hendelsen i Bergsvegen. (...) Vi har fortsatt tillit til personalet i Bergsvegen, og til at kommunens ledelse ivaretar sikkerhetsmessige tiltak i fortsettelsen.»

ÅSTEDET: I denne bygningen like utenfor Harstad sentrum var det 18-åringen fikk morgenbadet sitt søndag. Uten tilsyn døde hun i badekaret.