Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Funnet død i kajakken

Norske Roy Willie Johansen (37) ble søndag morgen funnet død i kajakken sin nær Goose Bay i Canada.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Roy Willie Johansen hadde trosset Atlanterhavets fem meter høye bølger, tett tåke, isbjørn og forfrosset tær og fingrer, men måtte gi tapt på den siste etappen på ferden fra Grønland til L'Anse aux Meadows på Newfoundland.

Padleren fra Sandefjord hadde satt seg som mål å gjenta vikingferden til Leiv Eiriksson i kajakk. Den er på 2800 kilometer i et lite gjestmildt område.

Bekymret far

Tidlig søndag morgen fant to mann i båt den omkomne nordmannen sittende i kajakken på Melvillesjøen i Labrador-området i Canada. Johansen var bare 32 kilometer fra North West River, som han dro ut fra tirsdag eller onsdag.

- Han var i kontakt med folk i Nort West River-området tirsdag, sier politikorporal Trudy McCabe ved politikammeret i Goose Bay til Dagbladet.

Johansen ble straks brakt til sykehuset i Happy Valley, hvor han ble erklært omkommet. Dødsårsaken er ukjent, men politiet mistenker ikke at noe kriminelt er skjedd.

Johansens far, Willie Hansen, har hatt kontakt med sønnen via satellittelefon på hele ferden, og ga lørdag uttrykk for at han var urolig. Han hadde ikke hørt fra sønnen på flere dager, forteller generalkonsul Guro Vikør i Miami. Hansen er bosatt i Miami hvor han driver et cateringfirma som leverer mat til norske cruiseskip.

Samlet krefter

Det var hos faren i Miami Roy Willie Johansen samlet krefter til siste etappe. For to måneder siden begynte eventyrferden mot L'Anse aux Meadows på Newfoundland. Målet var å gå i land innen 9. oktober.

Første etappe fra Grønland var beinhard. Meterhøye bølger, tåke, iskald vind, drivis og isbjørn tvang ham til å sove i kajakken. Den kantret - og hender og føtter ble så stygt forfrosset at han tilkalte hjelp.

Vendte tilbake

Kystvakta i Canada hentet ham med helikopter og brakte ham til sykehuset i Iquluit i Nunavut, der han fikk behandling. Deretter dro han til faren i Miami i en måned for å samle krefter. Han holdt blant annet foredrag om kajakkferden i Shippingklubben i Miami.

Johansen var fast bestemt på å gjennomføre ferden, og vendte tilbake til Iquluit. Siste etappe gikk galt. Hva som skjedde etter at han dro ut fra North West River tirsdag eller onsdag, er det ingen som vet ennå.

En engelskmann, en skotte og en amerikaner forsøkte seg også på samme padletur i sommer. Kajakken til Peter Bary sprang lekk, og Roy Finlay og Colleen Cronin ga opp etter 18 dager i havet.

<B>KOM ALDRI FRAM:</B> Sist søndag ble Roy Willie Johansen ble funnet død, sittende i kajakken.