- Funnet en båt

Tre personer er savnet etter at en båt ble tatt av strømmen i en elv i Kvam søndag kveld. Kommunen holder nå krisemøte.

FUNN: Politiet har gjort funn av en båt nær fossen i Tokagjelet som de knytter til de tre savnede personene. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KVAM (Dagbladet): Det pågår en stor redningsaksjon i Kvam i Hardanger etter at en båt med tre personer ble tatt av strømmen i en elv ved Tokagjelet i 21-tida søndag.

Det har pågått søk gjennom hele natta, uten funn av de savnede. Mandag formiddag har det imidlertid blitt funnet en båt og to årer.

- Det er nå funnet en båt, sier Svein Valland Laupsa, innsatsleder i Vest politidistrikt, under en pressebrifing klokka 11.

REDNINGSAKSJON: En båt med tre personer er tatt av strømmen i en elv ved Tokagjelet i Kvam. Foto: Sigbjørn Linga / Hordaland Folkeblad / NTB
REDNINGSAKSJON: En båt med tre personer er tatt av strømmen i en elv ved Tokagjelet i Kvam. Foto: Sigbjørn Linga / Hordaland Folkeblad / NTB Vis mer

Han fortsetter:

- Båten ble tatt av strømmen og ble dratt mot en demning, og bak den er det en foss, som har et fritt fall på kanskje 15 meter.

Innsatslederen sier de knytter båten til de savnede personene. Båten skal være funnet på nedsiden av fossen i Tokagjelet.

- Det er svært vanskelige søkeforhold i området, sier Laupsa som ikke kan si noe om i hvilke tilstand båten var i.

Han understreker at politiet håper å finne de savnede i live.

DEMNING: Politiet opplyste på en pressekonferanse at båten ble tatt av strømmen og dratt mot en demning. Foto: Marthe S. Lien / Dagbladet
DEMNING: Politiet opplyste på en pressekonferanse at båten ble tatt av strømmen og dratt mot en demning. Foto: Marthe S. Lien / Dagbladet Vis mer

Over 50 i søk

Over 50 mannskaper deltar i søket etter de tre som er savnet.

Det er satt inn både letemannskaper, hunder, alpin redningsgruppe og en elveredningsgruppe. I tillegg er det satt inn en drone i søket.

- Vi har håp om at dagslyset kan gi oss noen spor. Vi må søke i dagslys der vi allerede har vært og gjør det både med hunder og folk til fots, sa politiets innsatsleder, Atle Birkeland, til pressen i 09-tida.

- Det er vesentlig enklere med tanke på sikt når vi ser i dagslys. I natt var det bekmørkt, vått, vin og regn. Så da var det svært krevende.

Luftambulanse og politihelikopter måtte i natt snu på grunn av vær og sikt.

- Vi satser på at det blir vær til å kunne sette inn helikopter, men foreløpig er det ikke det, sier vaktkommandør Ronald Drotningsvik i 110-sentralen til Dagbladet mandag morgen.

Det er lav tåke ned mot elva, opplyser innsatsleder Birkeland.

Fossen skal ha en høyde på 15 meter fritt fall, og letestrekningen skal være flere kilometer lang.

SØKER MED DRONE: Det brukes drone i søket av de savnede personene. Foto: Marthe S. Lien / Dagbladet
SØKER MED DRONE: Det brukes drone i søket av de savnede personene. Foto: Marthe S. Lien / Dagbladet Vis mer

- Skulle krysse elva

Det var ved 21-tida søndag kveld at brannvesenet fikk melding om at en kvinne og to menn er savnet etter å ha prøvd å krysse elva i en robåt, en vanlig ferdselsmåte i området.

Ifølge politiet var det en person som skulle frakte to venner over elva.

Personen som ringte, hadde sett at båten ble tatt av strømmen. Det var en kjenning av de savnede. Birkeland sier til TV2 at de savnede har tilknytning til hytte i området.

ELV: Tre personer og en hund er forsvunnet i denne elva etter at båten deres ble tatt av strømmen i elva ved Tokagjelet i Kvam. Foto: Marit Hommedal / NTB
ELV: Tre personer og en hund er forsvunnet i denne elva etter at båten deres ble tatt av strømmen i elva ved Tokagjelet i Kvam. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer

Forrige fredag falt to unge menn utfor et stup ved elva Tokagjelet. De ble reddet opp av redningsmannskap fra brannetaten i Bergen, melder Bergensavisen.

- Dette skjedde ikke samme sted som ved demningen der båten nå sist ble sett. Hele strekningen Tokagjelet er periodevis bratt og rasutsatt for biltrafikk. Den går fra 350 meters høyde ned til havet, sier ordfører i Kvam, Torstein Næss, til Dagbladet.

Setter krisestab

Innsatsleder Atle Birkeland opplyste tidligere mandag at de savnede er voksne folk, og at de har en relasjon. Han legger til at deres opplysninger tilsier at de savnede hadde tatt seg til ei hytte, og at de derfor hadde vært i båten.

De tre skal alle være fra Askøy, som søndag kveld satt krisestab som følge av hendelsen.

- Våre varmeste tanker går nå først og fremst til de pårørende. Vi vet at det gjøres en stor innsats på Kvamskogen for å finne de savnede. Vi ønsker å hjelpe og støtte de pårørende, og derfor har vi etablert et pårørendesenter i Strusshamn, sier ordfører i Askøy kommune, Siv Høgtun, i en pressemelding.

Hendelsen preger også lokalsamfunnet.

- Det er en alvorlig hendelse. Det påvirker oss alle, sier Næss til NTB.

Til Dagbladet opplyser han at det er satt krisestab i kommunen.

- Kommunens kriseteam er på plass i tilfelle noen har behov for hjelp. Det er personer som har tatt kontakt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer