- Funnet er i grenseland for å kunne bygges ut alene

Lundin har gjort et «stort» oljefunn i Barentshavet, men det er ikke sikkert det er stort nok til å bli bygget ut.

OLJE: Analytiker og oljeekspert Trond Omdal i Pareto Securities er ikke sikker på at det nye oljefunnet til Lundin i Barentshavet er stort nok alene til å bli bygget ut. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
OLJE: Analytiker og oljeekspert Trond Omdal i Pareto Securities er ikke sikker på at det nye oljefunnet til Lundin i Barentshavet er stort nok alene til å bli bygget ut. Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Lundin melder at de har funnet olje og gass tilsvarende mellom 125 og 400 millioner fat oljeekvivalenter på Alta-strukturen i Barentshavet. Det kan være snakk om mellom 85 og 310 millioner fat olje.

Det betyr at funnet kan være større en Goliat, på i underkant av 200 millioner fat, men det er likevel ikke sikkert det vil være lønnsomt å bygge det ut.

Uten sammenligning for øvrig anslås Johan Sverdrup til å kunne være på 2 - 3 milliarder fat.

Alta er i grenseland Analytikerne Trond Omdal og Thomas Aarrestad i Pareto Securities sier til Hegnar.no at funnet alene er i grenseland for å kunne være lønnsomt å bygge ut, men sett sammen med Gotha, som ligger 20 kilometer unna, kan det være interessant.

- Overskridelser på Johan Castberg har gjort at oljeselskapene har hevet intervallet for hva som anses å kunne være lønnsomt i Barentshavet, sier analytiker Trond Omdal i Pareto Securities til Hegnar.no

For å være lønnsomme sier han at et funn må være på 200 - 400 millioner fat, men at Alta og Gotha samlet er på 200 - 600 millioner fat.

- Og hvis Johan Castberg trenger et landanlegg, og de kan dele på kostnadene til det, blir det enda litt mer interessant, sier de to.

- Da er det sannsynlig at det kan bli bygget ut, sier Aarrestad til Hegnar.no

Lundin stiger på nyheten på Stockholmsbørsen

Pingvin er for lite Statoil, i samarbeid med partnerne i utvinningstillatelse 713, gjorde for eksempel nylig et gassfunn i Pingvin-prospektet i Barentshavet.

Statoil anslo volumene i Pingvin til å være i størrelsesorden 30-120 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter, men basert på dette ble funnet ikke vurdert til å være kommersielt drivverdig per i dag.

Statoil regner fremdeles også på tekniske løsninger på Johan Castberg.

- Selskapene skal jobbe fram til sommeren 2015 med å modne fram teknisk utbyggingsløsning, oppdatere ressursgrunnlaget og redusere kostnader. Partnerskapet skal også vurdere ytterligere det økonomiske fundamentet for en oljeterminal på Veidnes, uttalte Arne Sigve Nylund i slutten av juni.

Castberg-feltet består av funnene Skrugard fra 2011 og Havis fra 2012. Funnene beregnes til mellom 400 og 600 millioner fat olje.

Flere nyheter Dramatisk for norske oljeinntekter
Meglerhus roper kjøp to uker før tallene kommer
Spetalen-selskap mot avnotering?