Funnet etter
72 år

19-årige Joseph J. Poupolo forsvant under Koreakrigen. Over 70 år seinere har DNA-analyser gitt familien mulighet til å holde en begravelse for den amerikanske soldaten.

SAVNET: 19-årige Joseph. J. Poupolo ble meldt savnet i Korea i 1950. Foto: Defense POW/MIA Accounting Agency / AP.
SAVNET: 19-årige Joseph. J. Poupolo ble meldt savnet i Korea i 1950. Foto: Defense POW/MIA Accounting Agency / AP. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har alle hørt om ham, vi visste om hans historie og at han var en krigshelt. Vi håpet alltid at han skulle bli funnet, sier Poupolos grandnevø Richard Graham til nyhetsbyrået AP.

Søsteren til Poupolo er fortsatt i live. Familien hadde ikke sett for seg at den 99 år gamle kvinnen - som sist så broren da hun var i 20-åra - skulle få oppleve at brorens levninger ble funnet.

- For henne var det som om han døde igjen, sier Graham til nyhetsbyrået.

Koreakrigen startet i 1950 mellom kommunistiske styrker i nord og vestligstøttede styrker i sør på den koreanske halvøya.

Sovjetunionen og Kina støttet Kim Il Sungs Demokratiske folkerepublikk Korea og den nordkoreanske hæren. USA og flere andre vestlige land støttet Republikken Korea og den sørkoreanske hæren, ifølge Store norske leksikon.

Den dag i dag er det formelt bare en våpenhvileavtale mellom partene - bedre kjent som Nord-Korea og Sør-Korea.

Poupolo tjenestegjorde som artillerist i den amerikanske åttende armé som deltok i kamper under krigen. Han ble meldt savnet allerede i 1950, skriver AP.

Uforutsigbar: Erkki Merikallio omtaler Russland som en uforutsigbar nabo. Reporter: Audun Hageskal. Video: Julie Tran. Vis mer

I 1953 kunngjorde imidlertid fire løslatte krigsfanger at 19-åringen hadde dødd i en fangeleir i februar 1951. Puopolos levninger ble aldri funnet.

Det skulle gå 69 år til før en sikker bekreftelse av artilleristens skjebne kunne bli fastslått.

I 2019 ble det gjort et funn av hittil ukjente levninger fra Koreakrigen. Ved hjelp av moderne DNA-analyser, samt analyser av tannsett har er levningene til Poupolo blitt funnet. Det opplyser det amerikanske militæret overfor AP.

Familien planlegger nå å avholde en begravelse for Poupolos i løpet av en måned eller to i hans hjemby Massachusetts, skriver nyhetsbyrået.

- Vi har ikke glemt ham, sier grandnevøen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer