Norge

Funnet flått-etende parasittveps

En parasittveps som spiser flått, er nå oppdaget i Norge.

OPPDAGET I NORGE: En hunn av arten Ixodiphagus hookeri samlet på Kjøkøy i Fredrikstad 2021 av Ove Sørlibråten. Foto: Geir Søli, Naturhistorisk museum, Oslo.
OPPDAGET I NORGE: En hunn av arten Ixodiphagus hookeri samlet på Kjøkøy i Fredrikstad 2021 av Ove Sørlibråten. Foto: Geir Søli, Naturhistorisk museum, Oslo. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En parasittveps som angriper flått er for første gang påvist i Norge. Det skriver Naturhistorisk museum i en pressemelding onsdag.

Vepsen utvikler seg inne i blodfulle flått og spiser dem opp fra innsida.

- Den nye arten kan få stor betydning for bekjempelse av flått i framtida, sier insektforsker Lars Ove Hansen ved Naturhistorisk museum.

Vepsen, som har navnet Ixodiphagus hookeri, er under 1 millimeter lang.

Den nye arten ble funnet på Kjøkøy i Fredrikstad i fjor. Den ble påvist i Finland i 2013, men er ikke kjent fra Norge tidligere, og heller ikke i Sverige eller Danmark. Ellers forekommer den spredt over hele verden.

Hansen, som identifiserte parasittvepsen, tror vepsen kan bli nyttig på steder der flåttplagen er ekstra stor.

- Kanskje kan man sette den ut i naturen, på liknende måte som man i dag bruker parasittveps for å bekjempe skadedyr i veksthusnæringen, sier Hansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer