- Funnet flere svært troverdige spor

Australias statsminister har styrket håp om å finne flyet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Australias statsministe Tony Abbott understreket søndag at det fortsatt er for tidlig å si om letingen etter flyet vil gi resultater.

- Men vi har åpenbart funnet flere svært troverdige spor, og håpet er styrket, sa Abbott.

Flere satellitter har observert gjenstander i leteområdet sør i Indiahavet som kanskje kan være vrakrester fra flyet. Og besetningen på et av de australske flyene som deltar i søket, fikk lørdag øye på flere små gjenstander i sjøen.

Men et Orion-fly som undersøkte stedet nærmere, fant bare klumper med tang. Det aktuelle stedet vil bli undersøkt igjen av et av skipene som deltar i letingen etter flyet som forsvant på vei fra Kuala Lumpur til Beijing for to uker siden.

Flere skip på vei Til sammen åtte fly er satt inn i letingen i Indiahavet. To kinesiske militærfly er ventet å nå fram til leteområdet mandag.

Et norsk lasteskip var det første skipet som nådde fram til området, og minst sju kinesiske skip er på vei dit.

- Jo flere fly og skip vi har, jo sikrere blir vi på å finne det som måtte befinne seg der nede, påpeker Abbott.

Tidligere denne uken ble det kjent at det var oppdaget flere gjenstander på satellittbilder fra området hvor letingen nå pågår. Også en kinesisk satellitt har observert gjenstander på havoverflaten her, opplyste myndighetene i Malaysia lørdag. Et av objektene skal ha målt 22,5 ganger 13 meter.

Mange teorier De fleste av dem som var om bord på flyet da det forsvant, var kinesere. Til sammen var det 227 passasjerer og 12 besetningsmedlemmer i flyet av typen Boeing 777.

TROLIG TANG: Det er funnet flere gjenstander eller materiale i sjøen i leteområdet og skip er på vei for å bekrefte eller avkrefte om det stammer fra det savnede flyet. Dette er trolig tang. Foto: REUTERS / Jason Reed / NTB scanpix
TROLIG TANG: Det er funnet flere gjenstander eller materiale i sjøen i leteområdet og skip er på vei for å bekrefte eller avkrefte om det stammer fra det savnede flyet. Dette er trolig tang. Foto: REUTERS / Jason Reed / NTB scanpix Vis mer

Radiosenderne om bord ble trolig slått av før flyet endret kurs og fortsatte i inntil sju timer. Ingen vet årsaken, men en lang rekke ulike teorier er blitt lansert. Noen eksperter tror flyet ble kapret, mens andre mener det kan ha skjedd en ulykke som satte besetningen ut av spill, og at flyet deretter fortsatte på autopilot.

Letingen er de siste dagene blitt konsentrert til området sør i Indiahavet. Men området hvor flyet potensielt kan befinne seg, strekker seg herfra og helt til Kasakhstan i Sentral-Asia.

Mangelen på svar fikk det lørdag til å renne over for pårørende som er samlet på et hotell i Beijing. De anklaget Malaysia for å holde tilbake informasjon under et møte med malaysiske tjenestemenn.

- Gi oss sannheten! Gi oss tilbake våre kjære! ropte noen av dem, før politiet ble tilkalt for å roe gemyttene.

(NTB)

SØKER: Et Orion-fly fra New Zealand lette i går etter det savnede flyet. Foto: REUTERS / Jason Reed / NTB scanpix
SØKER: Et Orion-fly fra New Zealand lette i går etter det savnede flyet. Foto: REUTERS / Jason Reed / NTB scanpix Vis mer