Funnet i god behold på Svartisen

Turist fra Kina på villspor halvannet døgn i farlig område.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet.no): Et Sea King redningshelikopter fant i ettermiddag den kinesiske turisten som har vært søkk borte ved Svartisen i Nordland siden i går formiddag.

Mannen i 50-årene fra Hongkong er i god behold. På grunn av språkproblemer vet ennå ikke politi og letemannskaper  hva som har skjedd siden mannen ble savnet fra sitt reisefølge på 18 kinesiske turister ved 11-tiden lørdag.

- Vi kan trygt slå fast at denne store leteaksjonen har fått en lykkelig utgang. Vi fryktet at mannen kunne ha kommet seg opp på breen og falt ned i en sprekk.

Drept av isblokk
Det er farlig også under breen nå som Svartisen kalver. Mannen var savnet i samme område der en turist mistet livet for to år siden på grunn av en løs isblokk, sier operasjonsleder John Helge Vang ved Helgeland politidistrikt til Dagbladet.

Mannen har trolig gått ute i hele natt i tåke, fuktig vær og godt under 10 plussgrader.

- Han hadde på seg en fleecejake, og var i fin form da da ble plukket opp av helikopteret ved 17.30-tiden. Vi forsøker nå å få fatt på reiselederen og tolken som har blitt tilbake mens resten av følget har reist videre nordover, sier Vang.

Det var en turist fra Tsjekkia som ble drept av en isblokk i juli 2007.

Det kinesiske reisefølget dro med båt inn til Svartisen tidlig i går morges. Mannen i 50-årene var borte da båten skulle dra tilbake ved 11-tiden.

Gikk motsatt
- Han har oppholdt seg i ulendt og rasfarlig terreng. Det eneste vi foreløpig vet, er at han har gått i motsatt retning av det reisefølget trodde, sier stabssjefen.

I tillegg til redningshelikopter, har lokale letemannskaper, fjell- og breeksperter fra Bodø og hunder vært i aksjon.