FUNNET: I natt ble den 21 år gamle offiserseleven funnet. Foto: ANDERS EVJEN/PRESSE30.NO
FUNNET: I natt ble den 21 år gamle offiserseleven funnet. Foto: ANDERS EVJEN/PRESSE30.NOVis mer

Funnet i live - totalt utmattet

Offiserseleven (21) oppdaget av helikopter ved 05-tiden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Den 21 år gamle offiserseleven fra Bergen, som har vært savnet fra en militærøvelse i Flesberg i Buskerud siden lørdag formiddag, ble funnet like før klokka 05 i morges.

- Han er i live og i god behold, men ble funnet totalt utmattet.
- Han ble oppdaget fra lufta av et politihelikopter, bare halvannen kilometer fra der han sist ble sett, opplyser operasjonsleder Tor Stein Hagen i Søndre Buskerud politidistrikt til Dagbladet.

21-åringen, som er kadett ved Hærens krigsskole på Linderud i Oslo på første året, ble sist sett ved 11-tiden lørdag da han dro ut på egenhånd fra Søndre Ulland gård i Flesberg.

Øyenvitner Laagendalsposten pratet med i går kveld forteller at krigsskoleeleven virket helt utslitt da han dro videre fra gården.

Han er en av 86 kadetter som runder av skoleåret med et fysisk krevende og ukelangt strids- og mestringskurs med svært lite søvn og, som startet sist torsdag.
Først ved 20-tiden søndag kveld måtet Forsvaret gi opp å finne 21-åringen selv og varslet politiet.

Oransje klær - Han lå under en duk av et knappetelt ved Bjørndalstjern, som bare er halvannen kilometer fra gården. Han ble tatt med dit av helikopteret, og vi vet foreløpig ikke mer hva som har skjedd, bortsett fra at han var totalt utmattet, sier operasjonslederen i Søndre Buskerud politidistrikt.

LETEMANNSKAPER: 21-åringen ble i femtida i natt sett fra helikopter. Foto: ANDERS EVJEN/PRESSE30.NO
LETEMANNSKAPER: 21-åringen ble i femtida i natt sett fra helikopter. Foto: ANDERS EVJEN/PRESSE30.NO Vis mer

Han hadde lagt noen oransje klær over teltduken, og det var denne skarpe fargen som ble fanget opp fra politihelikopteret i grålysningen.

En del av øvelsen var å forflytte seg fra Hokksund til Hengsvann, en distanse på omlag 30 km i luftlinje, med flere poster underveis.

GPS-signaler forsvant Som del av sikkerhetsopplegget var den enkelte var utrustet med GPS- sender, med mulighet til å selv tilkalle hjelp, eller å bli funnet ved hjelp av peileutstyr.
- Signalene fra GPS-senderen til 21-åringen ble borte fra lørdag formiddag, og det ble besluttet å søke langs hovedveier i terrenget utover dagen. Det ble deretter gradvis brukt mer og mer ressurser fra Forsvaret på å finne ham.
Lokalbefolkningen har hele tiden vært svært viktig i arbeidet med søket etter kadetten, de har hatt inngående kunnskap om terrenget, og også observasjoner på kadettene som har forflyttet seg, opplyser Hærens talsmann, oberstløytnant Terje Hanssen.
Fortsetter Han vurderes nå av medisinsk personell, og debriefes deretter om hva som har skjedd.

Øvelsen fortsetter for de øvrige 85 kadetter, og dersom det er medisinsk forsvarlig, vil også øvelsen fortsette for kadetten som har vært savnet, opplyser oberstløytnant Hanssen.

 ØVELSEN FORTSETTER:  Også 21-åringen fortsetter strids- og mestringsøvelsen dersom det er medisinsk forsvarlig, sier Hærens talsmann, oberstløytnant Terje Hanssen, etter at den savnede kadetten ble funnet utmattet i morges. Foto: Forsvaret.
ØVELSEN FORTSETTER: Også 21-åringen fortsetter strids- og mestringsøvelsen dersom det er medisinsk forsvarlig, sier Hærens talsmann, oberstløytnant Terje Hanssen, etter at den savnede kadetten ble funnet utmattet i morges. Foto: Forsvaret. Vis mer