Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Funnet i live etter 50 dagers drift i Stillehavet

Tre tenåringsgutter fra stillehavsøya Atafu overlevde på kokosnøtter, en sjøfugl og oppsamlet regnvann. De hadde drevet 1300 kilometer da de ble reddet.

DREV FLERE HUNDRE KILOMETER: De tre guttene la ut fra hjemøya Atafu (øverste ring), og ble funnet 50 dager seinere utenfor Fiji - 1300 kilometer unna. Kart: Google Maps
DREV FLERE HUNDRE KILOMETER: De tre guttene la ut fra hjemøya Atafu (øverste ring), og ble funnet 50 dager seinere utenfor Fiji - 1300 kilometer unna. Kart: Google Maps Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tre gutter på 14 og 15 år, er funnet i live etter å ha drevet rundt i en båt i Stillehavet i 50 dager, melder BBC News.

Liten båt Guttene, ifølge The Guardian 14-årige Edward Nasau og 15-åringene Filo Filo og Samuel Perez, er fra stillehavsøya Atafu, en del av de New Zealand-administrerte Tokelau-øyene. De la ut på tur i en liten aluminiumsbåt 5. oktober, og ble meldt savnet da de ikke kom tilbake.

En stor leteaksjon med fly og helikoptre ble iverksatt, uten resultat. Det ble antatt at guttene var omkommet, og en minnestund ble holdt.

Men mot alle odds ble de i dag reddet av en newzealandsk fiskebåt utenfor Fiji, 1300 kilometer unna utgangspunktet. Det var en av mannskapet på en tunfiskebåt som fikk øye på de tre vinkende guttende i går, i det franske territoriet Wallis og Futuna nordøst for den store stillehavsøya.

- Vi la oss på siden av dem, og spurte om de trengte hjelp. Svaret var et ekstatisk «Ja!», beretter styrmann Tai Fredricsen til BBC.

I sikkerhet De tre er nå i sikkerhet om bord i fiskebåten, der de straks fikk førstehjelp. De er i relativt god form, men lider av blant annet dehydrering og er solbrente. De skal nå fraktes til Fijis hovedstad Suva og legges inn på sykehus.

Ifølge styrmannen har guttene forklart at de i utgangspunktet bare hadde med seg noen få kokosnøtter. Rasjonen tok slutt etter to dager.

- I en periode drakk de bare ferskvann som de samlet opp i en presenning om natta. For to uker siden klarte de heldigvis også å fange en sjøfugl, sier Fredricsen.

De to siste dagene hadde guttene imidlertid begynt å drikke sjøvann - en potensielt dødelig ting å gjøre over tid på grunn av saltet - så redningen kom ikke et døgn for tidlig.

Fredricsen er imponert over de tre.

- De er noen ordentlige hardhauser, de har masse mental styrke, sier han.

Rekorden for overlevelse til sjøs innehas av kineseren Poon Lim. Han drev rundt i Sør-Atlanteren i 133 dager etter at det britiske handelsskipet han var mannskap på, ble senket av en tysk ubåt i november 1942. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!