UNDER 30 METER:  I dag målte svensk politi opp avstanden fra hvor den drepte fireåringen ble funnet, og til nærmeste boligblokk. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
UNDER 30 METER: I dag målte svensk politi opp avstanden fra hvor den drepte fireåringen ble funnet, og til nærmeste boligblokk. Foto: Kristian Ridder-NielsenVis mer

Funnet knapt 30 meter fra boligblokk

Den svenske fireåringen ble funnet død rett ved boligområdet. Politiet kjenner dødsårsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LJUNGBY/OSLO (Dagbladet): Himmelen er grå, og regnet drypper fra tunge skyer i den lille svenske byen Ljungby. Få mennesker er ute, til tross for at en ny dag har startet.

Bare minutter unna byens sentrum ligger et vanlig boligområde med blokker og eneboliger. Mellom et par av boligblokkene ligger en lekeplass, og det var her en fireåring og hans søsken ble observert søndag i femtiden. De lekte, men skal ha blitt uenige om noe. Så forsvant gutten.

På baksiden av en grå boligblokk har politiet sperret av et lite skogholt.

Bare meter fra hushjørnet ble fireåringen funnet drept søndag kveld.

Svensk politi opplyser til Dagbladet at de nå kjenner dødsårsaken til gutten.

- Vi har fått en foreløpig dødsårsak fra rettsmedisinerne, men det er ikke noe vi ønsker å gå ut med nå, sier pressetalsmann, Robert Loeffel hos Kronobergspolisen til Dagbladet.

Knapt 30 meter fra nærmeste hus Flere titalls lys er tent. Noen har lagt ned blomster, andre har lagt ned leketøy på den lille gangstien som fører en fra blokkene og inn til skogholtet.

Svensk politi kom i dag tidlig til boligfeltet og fortsatte med sine undersøkelser. I går saumfarte kriminalteknikkerene området, men ville ikke si hva de lette etter.

SORG: Den lille byen Ljungby i Sverige er i sjokk og sorg etter at en fire år gammel gutt ble funnet drept i et skogholt bare meter fra boligblokkene i et boligområde i byen. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
SORG: Den lille byen Ljungby i Sverige er i sjokk og sorg etter at en fire år gammel gutt ble funnet drept i et skogholt bare meter fra boligblokkene i et boligområde i byen. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet. Vis mer

I dag gikk om lag sju politifolk inn i det avsperrede området, utstyrt med målebånd og en liten brun papirpose. Det avsperrede området er ikke større en omtrent 60 meter i diameter. Imellom tettvoksende løvtrær skimter man en firkant innrammet av politibånd - det var der kroppen til fireåringen ble funnet.

Mens Dagbladet er tilstede trekker en politimann målebåndet fra firkanten og inn mot nærmeste hus.

Målebåndet viser knappe tretti meter.

Området rundt blir i dag også gjennomsøk av hunder. Heller ikke i dag vil politiet oppgi hva de leter etter.

Redde innbyggere Til lokalavisen Smålänningen sier innbyggere i boligområdet at de ikke slipper barna sine av synet på lekeplassen mellom boligblokkene:

- Jeg pleier å følge med når barna sykler omkring og leker på plassen. Min sønn får aldri gå og leke alene. Om han vil leke så tar jeg med meg han ut i en halvtime time, sier Tony Muhaxhiri til avisen.

Han er ikke alene.

- Jeg slipper aldri mine barn av synet. Jeg gjorde det verken før eller etter dette hente. Det er mye bråk på lekeplassen. Jeg vet om flere foreldre som ikke vil at barna deres skal leke der. Det er voldsomt, og det vet politiet også, sier en pappa anonymt til avisa.
  Det svenske nyhetsbyrået TT meldte i går kveld at flere foreldrene ikke våget å sende barna sine på skolen, og at det var en uhyggelig stemning i den lille byen i Småland.

GRANSKER OMRÅDET: I dag gransket sju politifolk det lille skogholtet hvor fireåringen ble funnet drept. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
GRANSKER OMRÅDET: I dag gransket sju politifolk det lille skogholtet hvor fireåringen ble funnet drept. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet. Vis mer

Barna til Madelene Meijers (23) skal ha lekt med fireåringen rett før han forsvant.

- De lekte utenfor her. Han var glad og lekte med mine barn, sier hun til Smålänningen.

Hun bor i en av de nærmeste boligblokkene til hvor fireåringen ble funnet.
Gun-Maj Lydén bor bare et stenkast fra skogholtet hvor fireåringen ble funnet.
?- Vi våknet i går kveld, fordi det var masse politi utenfor soveromsvinduet vårt. Politiet søkte gjennom området og vi så at politiet fant noe. Det var så ekkelt. Det var jo bare et lite barn, sier Gun-Maj Lydén.

Ukjent årsak Det var fireåringens mor som varslet politiet om at sønnen var forsvunnet. Politi og frivillige deltok i letingen etter den lille gutten. Politi med hunder og de frivillige saumfarte nabolaget. Og like etter klokka 22.00 søndag kveld, ble den fire år gamle gutten funnet død.
I går ettermiddag innkalte politiet i Ljungby til pressekonferanse.
- Den foreløpige obduksjonsrapporten viser at gutten er blitt drept, fortalte politiet.
Informasjonssjef Robert Loeffel hos Kronobergspolisen ville i går ikke si noe om hvordan den fire år gamle gutten var blitt drept.
Men politiet bekreftet at den foreløpige obduksjonsrapporten konkluderer med at den lille gutten trolig er blitt utsatt for en kriminell handling.
Ingen mistenkte Seint i går kveld var ingen siktet for ugjerningen.
Ifølge den svenske avisa Expressen blir politiet i Kronoberg bistått av eksperter fra Rikskriminalen i Stockholm, blant annet i form av politibetjenter som er spesialutdannet til å avhøre barn.
Etterforskere ville ikke i går kveld si hva de søkte etter i området hvor gutten ble funnet drept:
- Våre kriminalteknikere har jobbet på åstedet i hele natt. Gutten ble deretter transportert till Lund, hvor han ble obdusert.

Rettsmedisinerne har konstatert at gutten er blitt drept og at det skyldes en kriminell handling, bekreftet informasjonssjef Robert Loeffel hos Kronobergspolisen på pressekonferansen i Ljungby i går ettermiddag.
Søker etter blod Flere vitner fortalte i går til Expressen at kriminaletterforskerne søkte etter blod i området rundt åstedet. Et vitne fortalte til avisa Expressen at politiet hadde tatt med gjenstander fra drapsstedet.
Politiet i Kronoberg har også mottatt et tips fra et vitne. Vedkommende har fortalt at en brun varebil kjørte fra stedet i stor fart like etter klokka 18.00 søndag. Politiet ønsker å komme i kontakt med føreren, og karakteriserte seint i går kveld tipset som interessant. 10 søsken Fireåringen bodde like ved lekeplassen, bare noen få hundre meter fra skogholtet han ble funnet drept. Han bodde sammen med sin mor og sju søsken. Faren har også tre barn fra et tidligere forhold.
Expressen fikk i går kveld bekreftet at faren ikke skal ha vært hjemme da den lille gutten ble drept. Fireåringen har tre yngre søsken, de andre seks søsknene er eldre enn ham.
Familien er tidligere kjent av sosialmyndighetene i Ljungby. Tidligere i år ble det opprettet en barnevernssak mot familien.
Under presskonferansen ble det bekreftet at familien til den drepte gutten har vært under utredning av de sosiale myndighetene i Ljungby.

Den 22. august i år skal det ha kommet en bekymringsmelding til myndighetene.

I går ønsket verken politiet eller sosialmyndighetene i Ljungby å si noe om bakgrunnen for bekymringsmeldingen.


TENT LYS: På en liten gangsti fra boligblokkene og inn mot det lille skogholtet har folk i området tent lys og lagt ned leker og blomster. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
TENT LYS: På en liten gangsti fra boligblokkene og inn mot det lille skogholtet har folk i området tent lys og lagt ned leker og blomster. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet. Vis mer
LEKTE MED 4-ÅRINGEN: Christina Meijers (22) og Madelene Meijers (23), her med sønnen Malte (5 måneder). Madelenes barn lekte med fireåringen før han forsvant. Foto: Roger Vikström
LEKTE MED 4-ÅRINGEN: Christina Meijers (22) og Madelene Meijers (23), her med sønnen Malte (5 måneder). Madelenes barn lekte med fireåringen før han forsvant. Foto: Roger Vikström Vis mer