Funnet ny dinosaurart

Dinosauren, som angivelig skal ha vandret på jorda for omkring 214 millioner år siden, ble funnet på Grønland i 1994.

NY ART: Issi saaneq var en dinosaur som levde i Grønland for omkring 214 millioner år siden, da Øst-Grønland var en del av Norge. Foto: Victor Beccari
NY ART: Issi saaneq var en dinosaur som levde i Grønland for omkring 214 millioner år siden, da Øst-Grønland var en del av Norge. Foto: Victor Beccari Vis mer
Publisert

En hittil ukjent dinosaurart er nå oppdaget i Grønland. Det skriver det grønlandske mediet Sermitsiaq.

En international forskergruppe har studert to nesten komplette hodeskaller som ble funnet i det østlige Grønland i 1994.

Nå kan forskerne konkludere at beinrestene ikke kommer fra arten europeisk plateosaurus, som først antatt.

Det er imidlertid en ny art som har fått navnet «issi saaneq», som betyr kalde knokler på grønlandsk.

- Unike

Dinosauren var planteetende og vandret på jorda for omkring 214 millioner år siden. På det tidspunktet var Øst-Grønland en del av Norge og det nord-europeiske kontinent, ifølge forskerteamet.

Victor Beccari, fra Universitetet NOVA fra Lisboa, er hovedforfatter av oppdagelsen, som tidligere denne uka ble publisert i tidsskriftet Diversity.

- De to hodeskallene er unike ved mange aspekter av deres anatomi, som proposisjonene og formene til knoklene deres proporsjoner og former, siger Beccari til Sermitsiaq.

HODESKALLER: To av forskerne bak studiet, Victor Beccari og Octávio Mateus, holder hodeskallene til den nye dinosaurarten. De ble funnet øst i Grønland i 1994. Foto: NOVA School of science and technology
HODESKALLER: To av forskerne bak studiet, Victor Beccari og Octávio Mateus, holder hodeskallene til den nye dinosaurarten. De ble funnet øst i Grønland i 1994. Foto: NOVA School of science and technology Vis mer

- Usedvanlig velbevarte

En av studiets medforfattere, Jesper Milán fra Institutt for Geologi og Geografi på Københavns Universitet, sier til mediet at oppdagelsen gir ny informasjon om den allerede eksisterende viten om dinosaurenes utbredelse.

- Det betyr at det er mye mer jobb å gjøre, fordi vi plutselig ikke har styr på hvordan de utbredte seg. Det er noen funn som skal nærmere justeres på nytt for å se om vi kan bli klokere på dinosaurenes stamtre, sier Milán til Sermitsiaq.

Videre forteller han at fossilene er «usedvanlig velbevarte».

De to hodeskallene er nå på utstilling i Portugal, men vil etterfølgende sendes tilbake til København hvor de blir oppbevart.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer