Arkeologisk funn:

Funnet sjokkerte forskerne

Polske arkeologer ble overrasket da de oppdaget hva som lå i kista.

GRAVID: Polske forskere oppdaget at det de i nesten 200 år har trodd var en mumifisert mannlig prest viste seg å være en gravid kvinne. Video: Det polske vitenskapsakademi / Dagbladet TV / NTB. Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Polen undersøker en gruppe arkeologer Warszawas nasjonale mumiesamling.

Et oppsiktsvekkende funn har fått de erfarne arkeologene til å klø seg i hodet – det de trodde var en mann viste seg å være en gravid kvinne.

– Vår første overraskelse var at mumien ikke hadde noen penis, men bryster og langt hår. Så fant vi ut av den var gravid. Da vi så de små hendene og føttene (av fosteret) ble vi veldig sjokkerte, sier arkeolog Marzena Ozarek-Szilke til nyhetsbyrået AP.

Mystisk kvinne

De mumifiserte levningene ble levert til universitetet i Warszawa i 1826. På kisten sto det at den inneholdt en mumifisert mannlig prest funnet i Teben i Egypt, skriver BBC.

Siden den gang har både forskere og besøkende på Polens nasjonalmuseum trodd at dette var tilfellet. Derfor ble arkeologene overrasket da de nylig oppdaget at det lå feil person i kista.

Nå omtales mumien som «den mystiske kvinnen» på grunn av usikkerheten knyttet til hennes opphav. Arkeologene gjennomfører nye undersøkelser for å kartlegge hvor og når kvinnen stammer fra, samt mulige dødsårsaker.

Første i verden

Arkeologene anslår at den egyptiske kvinnen var mellom 20 og 30 år gammel. Størrelsen på babyens hodeskalle tyder på at kvinnen var gravid i sjuende måned.

Aldri før har det blitt oppdaget et foster i en mumie.

Wojciech Ejsmond, en av arkeologene i undersøkelsen, omtaler funnet som «unikt».

-Denne mumien er helt unik. Dette er vårt viktigste og mest betydningsfulle funn så langt, en total overraskelse. Vi har ikke funnet noen liknende saker, og det betyr at vår mumie er den eneste som er anerkjent i verden med et foster, sier han.

Funnet ble tidligere denne uka publisert i Journal of Archaeological Science, et fagfellevurdert tidsskrift om arkeologi.

– Dette er det første tilfellet av en gravid balsamert kropp. Det åpner for nye muligheter for å undersøke graviditet i eldre tidsepoker, heter det i artikkelen ifølge The Guardian.

Arkeologene vet foreløpig ikke hvorfor fosteret ikke ble tatt ut av kvinnens kropp under mumifisering.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer