Funnet skyldig i voldtekt og drap på Dereka

Borgarting lagmannsrett har funnet 21-åringen som var tiltalt for drap og voldtekt av Dereka Maria Mikula, skyldig etter tiltalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 21 år gamle mannen ble frikjent for voldtekt under behandlingen i Tingretten i fjor, og fikk 13 års fengsel. Straffeutmålingen etter dagens kjennelse blir klar i ettermiddag.

Dommeren gjorde det klart i sin rettsbelæring før juryen trakk seg tilbake at det var bevist at 21-åringen var på åstedet både før og etter Dereka ble drept.

Juryen trengte under én time på å finne 21-åringen skyldig i både voldtekt og drap på Dereka Maria Rukan Mikula. 21-åringen var helt ubevegelig da kjennelsen ble lest opp, og pårørende på begge sider gråt.

Derekas far, Donald Mikula, er lettet over dommen

. - Dette er god dag. Retten har gitt den rette beskjeden etter at denne mannen har tatt livet av min datter. Nå vil det bli lettere å leve videre, sier Donald Mikula til NTB.

Under behandlingen i forrige rettsinstans, mente tingrettsdommerne at det ikke var bevist at 21-åringen hadde voldtatt Dereka. Denne gangen vitnet imidlertid professor Kari Ormstad, som er ekspert på voldtektssaker.

Sammen med professor i rettsmedisin, Sidsel Rogde, undersøkte hun Dereka dagen etter at 16-åringen ble funnet drept. Og Ormstad var klar i sin tale i lagmannsretten:

- Jeg ser det som mest sannsynlig at hun ble voldtatt.

21-åringen har hele tida nektet straffskyld. Han hevdet å ha sett en skygge i øyekroken, før alt ble mørkt.

Mannens forsvarer, advokat Bjørn Haugen, mener juryen ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til beviskravene og uttrykker forbauselse om dette.

- Min klient var forberedt på dette. Han mener seg fremdeles uskyldig, men tar juryens kjennelse til etterretning. Det er aktuelt å anke saken til Høyesterett, sier Haugen til NTB.

Aktor Arild Holden har bedt om at 21-åringen skal dømmes til fengsel i 20 år. Straffeutmålingen blir klar fredag klokka 11.30.

DØMT: 21-åringen ble dømt for voldtekt og drap.