Drap i Drammen

Funnet snudde drapssaken - kvinne dømt

35-åringen hevdet hun ble dopet ned og DNAet hennes plantet på åstedet hvor en 76 år gammel kvinne ble drept. Et funn i ei bukselomme ble avgjørende for politiet.

PILLEESKE: I lomma på ei bukse funnet i den dømte kvinnens bolig, lå denne medisineska med drapsofferets navn. Foto: Politiet
PILLEESKE: I lomma på ei bukse funnet i den dømte kvinnens bolig, lå denne medisineska med drapsofferets navn. Foto: Politiet Vis mer
Publisert

Politiet slo full drapsalarm, da hjemmesykepleien i november i fjor fant ei 76 år gammel kvinne drept på Åssiden i Drammen. Flere stikk med en skarp gjenstand hadde ført til at hun døde i sitt hjem.

Bare timer etter ble ei kvinne i 30-åra pågrepet i sin bolig. Nå er hun dømt til tvungent psykisk helsevern for drapet på pensjonisten.

Ifølge dommen oppholdt de to kvinnene seg i leiligheten til den drepte i flere timer om kvelden og natta den 11. november i fjor. Der skal den tiltalte gjentatte ganger ha påført den eldre kvinnen skadene som til slutt førte til at hun døde.

Hevdet hun var dopet ned

I retten la statsadvokat Andreas Christiansen ned påstand om at kvinnen måtte dømmes til tvungent psykisk helsevern. Samtidig ba forsvarer, advokat Andrea Wisløff, om at kvinnen måtte frifinnes for drapet.

- NN har forklart at hun ble lagt i narkose den 11. november 2020 klokka 18.00 da hun var hjemme hos foreldrene sine. Så vidt retten har forstått mener NN at moren satte en injeksjon i armen hennes. Mor og hennes hjelpere har deretter fraktet NN i bevisstløs tilstand til leiligheten hvor hun ble pågrepet den 12. november 2020. De samme menneskene har stjålet hennes DNA som var «fritt vilt» i den perioden hun var bevisstløs. NN har ingen hukommelse fra tida hun mener hun var i narkose, heter det i dommen.

Retten festet imidlertid ingen lit til 35-åringens forklaring.

DRAP: Politiet kan bekrefte at kvinnen i 70-åra som ble funnet død i sin egen leilighet på Åssiden i Drammen ble drept. En annen kvinne har blitt pågrepet i forbindelse med drapet. Det opplyser politiet i en pressemelding. Vis mer

Utløsende funn

Tekniske spor i leiligheten viste at tiltalte hadde vært inne i leiligheten. Det ble funnet flere fotspor, dels avsatt i blod. To av sporene har nøyaktig samme sliteskade i sålemønsteret som tiltaltes sko. I tillegg ble det funnet en snusboks med en brukt tyggegummi og snusposer. På disse ble det funnet DNA fra tiltalte.

Tiltaltes DNA ble også funnet på en kniv som lå på badet med offerets blod på. I tillegg ble det funnet fingeravtrykk fra 35-åringen på offerets PC.

Politiets etterforskning har ikke avdekket noen relasjon mellom offeret og den dømte kvinnen. Det er fremdeles et mysterium hvordan de to endte opp i 76-åringens leilighet sammen.

Det var heller ingen vitner til selve drapet. Politiet sto i begynnelsen uten spor etter gjerningspersonen, men etterforskningen og avhør av naboer førte til opplysninger om at tiltalte hadde vært i blokka også kvelden før drapet. Med det som bakgrunn, oppsøkte politiet kvinnens bolig.

Der fant de ei pilleeske med avdødes navn på. Et funn som ble utløsende i saken. Like etter ble kvinnen pågrepet og siktet for drapet på 76-åringen.

Dømt til behandling

Kvinnen ble av retten dømt til tvungent psykisk helsevern. I tillegg må hun betale oppreisning og erstatning til de etterlatte.

- Dommen er i tråd med min påstand, og jeg registrerer at retten er enig i at vilkårene for tvungent psykisk helsevern er oppfylt. Utover det har jeg ingen kommentar, sier statsadvokat Christiansen.

Dagbladet har vært i kontakt med kvinnens forsvarer. Advokat Wisløff opplyser at dommen ikke vil bli anket.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer