MENNESKEAPE: Etter funnet av to Australopithecus sedibaer i 2008 har forskerne fått ny innsikt i menneskenes historie. En voksen hunn og en ung hann ble funnet i en hule. Man antar at de skled ned og drunket, før de ble til fossiler. Dette bildet er av kraniet til den voksne hunnen, gjenskapt av forskerne. Foto: Brett Eloff/AFP/Scanpix
MENNESKEAPE: Etter funnet av to Australopithecus sedibaer i 2008 har forskerne fått ny innsikt i menneskenes historie. En voksen hunn og en ung hann ble funnet i en hule. Man antar at de skled ned og drunket, før de ble til fossiler. Dette bildet er av kraniet til den voksne hunnen, gjenskapt av forskerne. Foto: Brett Eloff/AFP/ScanpixVis mer

Funnet som forandrer menneskenes historie

- Det er nesten som naturen eksperimenterte. Vi ser evolusjonen fryst i et avgjørende øyeblikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidsskriftet Science publiserte i går hele fem nye forskningsrapporter som omhandler to skjeletter funnet i Sør-Afrika i 2008. De to individene, en ung hann og en voksen hunn, fikk familienavnet Australopithecus sediba.

Forskerne har nå fått tid til å granske de nærmere to millioner år gamle skjelettene, og det viser seg at de avslører nye hemmeligheter om vår egen utvikling.

- Disse studiene gir detaljert informasjon om vår utviklingshistorie og daterer dette mer nøyaktig enn tidligere, skriver Nils Christian Stenseth, professor og senterleder for Centre for Ecological and Evolutionary Synthesis (CEES), i en epost til Dagbladet.

En travel Stenseth har så vidt fått satt seg inn i den nye forskningen, men slår fast at vi i dag har fått en ny forfar.

- Vi har fått et mer detaljert bilde av vår utvikling, der vi har fått klarhet i at Australopithecus sediba med rette kan betraktes som en av våre tidligere forfedre og ikke en sidegren til vår egen utvikling, skriver Stenseth.

- Naturen eksperimenterte Homo erectus er den tidligste arten av menneskeslekta, som man har antatt nedstammer fra Homo habilis og/eller Homo rudolfensis, men nå har en ny blanding mellom menneske og ape kommet på banen.

SKJELETT: Deler av skjelettet til den voksne hunnen ligger utstilt i Johannesburg. De danner det kraftigste beviset så langt for en mellomform mellom aper og moderne mennesker. Foto: Denis Farrell/AP/Scanpix
SKJELETT: Deler av skjelettet til den voksne hunnen ligger utstilt i Johannesburg. De danner det kraftigste beviset så langt for en mellomform mellom aper og moderne mennesker. Foto: Denis Farrell/AP/Scanpix Vis mer

Australopithecus sediba-eksemplarene representerer noe nytt, med sin blanding av førmenneskelige kjennetegn og trekk som man finner hos moderne mennesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er nesten som naturen eksperimenterte. Vi ser evolusjonen fryst i et avgjørende øyeblikk, sier Richard Potts, direktør for menneskets opprinnelse-programmet ved Smithsonian Institution, til nyhetsbyrået AP.

- «Missing link» misvisende Hjernen til de to Australopithecus sedibaene er små og omtrent samme størrelse som sjimpanser, men mulighetene for den seinere utviklingen lå allerede klare.

- Det er rom bak og ovenfor øyene som gjør at hodet er konfigurert for en større hjerne, sier Berger.

Det samme gjelder føttene og hendene, som er en blanding av moderne og førmenneskelige karakteristikker. Fingrene er kurvede, noe som ses blant arter som klatrer i trær, men samtidig er de slanke med en lang tommel. Det gjør at de potensielt kunne bruke redskaper.

- Vi ser utviklingen underveis, mens den skjer.

TO MILLIONER: De to Australopithecus sedibaene er nærmere to millioner år gamle. På bildet poserer forsker Lee Berger sammen med en modell av den ene hodeskallen fra det spektakulære funnet. Foto: AP/Scanpix
TO MILLIONER: De to Australopithecus sedibaene er nærmere to millioner år gamle. På bildet poserer forsker Lee Berger sammen med en modell av den ene hodeskallen fra det spektakulære funnet. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Så, er Australopithecus sediba en «missing link» - mellomarten mellom aper og mennesker? Nils Christian Stenseth, som de fleste andre biologer, liker ikke uttrykket.

- Det folkelige begrepet «missing link» er misvisende — det vil alltid være manglende mellomformer - den paleontologiske rekken vil av naturlige grunner alltid være ufullstendig.

PS! Se video av hvordan forskerne rekonstruerte hodeskallen til Australopithecus sediba, les sammendrag av forskningsartiklene og se flere bilder på Science.

- MEGET INTERESSANT: Professor Nils Christian Stenseth mener de nye forskningsrapportene er meget interessante og kaster et nytt lys over vår utvikling. Foto: cees.uio.no
- MEGET INTERESSANT: Professor Nils Christian Stenseth mener de nye forskningsrapportene er meget interessante og kaster et nytt lys over vår utvikling. Foto: cees.uio.no Vis mer