Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Funnet som kan endre verdenshistorien

- Dersom teoriene våre stemmer, vil dette være det eldste moderne mennesket noen har funnet utenfor Afrika.

KJEVEN: Funnet av kjeven kan få store konsekvenser for historiebøkene. Foto: Reuters
KJEVEN: Funnet av kjeven kan få store konsekvenser for historiebøkene. Foto: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag kunne forskere i Israel annonsere et funn som trolig får både historikere og arkeologer til å sperre opp øynene. Et kjevebein som i 2002 ble oppdaget i en hule i Mount Carmel i Israel, skal ifølge omfattende analyser være mellom 177 000 og 194 000 år gammelt.

Hvis alderen viser seg å være korrekt, kan historiebøkene bli nødt til å skrives om, melder New York Times.

For dersom funnet viser seg å være riktig datert, vil det bidra til bevise at Homo sapiens utvandret fra Afrika omkring 50 000 år tidligere enn man har antatt, skriver avisa.

Historiens eldste funn

Inntil nylig har flere sammenfallende bevis fra fossiler, genetikk og arkeologiske funn ført til konklusjonen om at det moderne mennesket først spredte seg fra Afrika til Eurasia for 60 000 år siden.

FUNNSTEDET: I denne hula i Israel ble kjeven funnet i 2002. Foto: AFP
FUNNSTEDET: I denne hula i Israel ble kjeven funnet i 2002. Foto: AFP Vis mer

Tidsberegningen ble forskjøvet til mellom 90 000 og 120 000 år, etter tidligere funn i nettopp Israel. Men den siste oppdagelsen gjør altså at man trolig må enda lenger tilbake i tid.

- Dersom teoriene våre stemmer, vil dette være det eldste moderne mennesket noen har funnet utenfor Afrika noensinne, sier paleoantropolog John Hawks fra universitetet i Wisconsin etter funnet.

En brikke faller på plass

Overkjevebeinet med sju intakte tenner gir nå fysiske bevis som støtter opp om de genetiske studiene som har antydet at det moderne mennesket utvandret fra Afrika langt tidligere enn man har antatt.

- Det jeg ble mest overrasket over, var hvor godt dette funnet passer inn i de nye teoriene om Homo sapiens' utvikling, sier forskningsassistent Julia Galway-Witham ved naturhistorisk museum i London.

Tester videre

Det gjenstår imidlertid en lang rekke prøver før man kan si nøyaktig hvor brikken som funnet representerer, passer inn i verdenshistoriens puslespill.

En av teoriene er at kjevebenet tilhørte et menneske fra en tidligere ukjent befolkning av Homo sapiens. Man antar at disse dro fra Afrika før de senere døde ut.

Dette er en av mulighetene som nå skal settes på prøve ved hjelp av blant annet DNA-tester.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!