Funnet som snudde drapssaken på hodet

Den 76 år gamle kvinnen ble funnet død i sitt hjem. Nå er ei kvinne i 30-åra tiltalt for drap, men nekter for å ha vært i leiligheten.

PILLEESKE: I lomma på ei bukse funnet i tiltaltes bolig, lå denne medisineska med drapsofferets navn. Foto: Politiet
PILLEESKE: I lomma på ei bukse funnet i tiltaltes bolig, lå denne medisineska med drapsofferets navn. Foto: Politiet Vis mer
Publisert

Politiet slo full drapsalarm, da hjemmesykepleien i november i fjor fant ei 76 år gammel kvinne drept i sitt hjem på Åssiden i Drammen. Utenfor døra til kvinnens leiligheten sto flere søppelsekker fylt med gjenstander fra boligen. Et kaotisk åsted møtte patruljen på stedet.

Bare timer etter ble ei kvinne i 30-åra pågrepet i sin bolig. I november, ett år etter drapet, må hun møte i Buskerud tingrett tiltalt for å ha tatt livet av 76-åringen.

Ifølge tiltalen oppholdt de to kvinnene seg i leiligheten til den drepte i flere timer om kvelden 11. november og utover natta. Der skal den tiltalte gjentatte ganger ha påført den eldre kvinnen skader med kniv eller andre skarpe gjenstander.

DRAP: Politiet kan bekrefte at kvinnen i 70-åra som ble funnet død i sin egen leilighet på Åssiden i Drammen ble drept. En annen kvinne har blitt pågrepet i forbindelse med drapet. Det opplyser politiet i en pressemelding. Vis mer

Tilfeldig offer

Ifølge politiets etterforskning var det ingen relasjon mellom den tiltalte kvinnen og offeret. Hvordan de to endte opp i leiligheten til den drepte kvinnen, er fremdeles et mysterium. Påtaleansvarlig i saken, politiadvokat John Ivar Johansen, sier til Dagbladet at det ikke fantes tegn til innbrudd på åstedet.

- Det har under etterforskningen kommet fram at tiltalte tidligere hadde familie som bodde i samme blokk som avdøde. Hun har også bekjente der. Hvorfor hun oppholdt seg i blokka den kvelden drapet skjedde, er uklart. Men vi har flere spor som bekrefter at hun var der, og oppholdt seg i leiligheten til avdøde, sier Johansen.

DRAMMEN: Kvinnen ble funnet drept i en leilighet på Åssiden i Drammen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
DRAMMEN: Kvinnen ble funnet drept i en leilighet på Åssiden i Drammen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Samtale ble til pågripelse

Etterforskningen og avhør av naboer har ifølge politiadvokaten gitt dem opplysninger om at tiltalte hadde vært i blokka også kvelden før drapet. Med det som bakgrunn, oppsøkte de kvinnens bolig for en samtale etter funnet av avdøde.

- I boligen fant vi ei pilleeske med avdødes navn på. Det ble et utløsende funn i saken, forteller Johansen.

Dagbladet har fått tilgang til et av politiets bilder av funnet, som ble gjort i lomma på ei bukse i tiltaltes bolig. Like etter funnet ble kvinnen pågrepet og siktet for drapet på 76-åringen. Hun har siden pågripelsen nektet for å ha noe med hendelsen å gjøre.

- Tiltalte har i avhør forklart at hun aldri har vært i blokka, og at det som er funnet av spor fra henne er plantet av andre, sier Johansen.

- Var ikke der

I tiltalen kommer det fram at overføring til tvungent psykisk helsevern vil bli tema i behandlingen av saken. Den tiltalte kvinnens forsvarer, advokat Andrea Wisløff, bekrefter overfor Dagbladet at hennes klient fremdeles holder fast ved at hun ikke har noen som helst rolle i drapssaken.

- Hun erkjenner ikke å ha utført drapet, og nekter straffskyld. Jeg kan ikke gå inn på hennes forklaring utover det, men hun sier hun ikke var der og ikke har noe med dette å gjøre, sier Wisløff.

Bistandsadvokat Vibeke Gjone Bille representerer 75-åringens etterlatte. Hun sier til Dagbladet at hun på nåværende tidspunkt ikke har noen kommentar til saken eller tiltalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer