Funnet utenfor Stavanger

Den forsvunne amerikanske ubåten er funnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KRISTIANSAND/OSLO (Dagbladet.no) Pensjonistparet Jorunn og Hermund Arnø fant i ettermiddag den savnede amerikansk miniubåten i strandkanten ved Ølberg i Sola kommune.

Ubåten forsvant under militærøvelsen Blue Game utenfor Kristiansand torsdag 29. april.

Gjenkjent

- Først så vi noe gult i vannkanten, men da vi kom nærmere var vi ikke i tvil. Man kunne se både periskop og propell. Dessuten var den merket Department of Navy, sier Hermund Arnø til NTB.

Han var ute og spaserte med kona da de oppdaget ubåten et par meter fra land. Arnø ringte straks politiet som kom raskt til stedet. Polititjenestemannen tok resolutt av seg på beina, brettet opp buksene og vasset ut til ubåten som så ble godt fortøyd.

- Den skal være verdt rundt 7 millioner kroner, sier ubåtfinneren.

Den amerikanske superkatamaranen HSV «Swift» som mistet miniubåten, forlot i formiddag Kristiansand for å dra tilbake til USA.

Pressetalsmann Knustad vet foreløpig ikke om «Swift» vil ta en ekstra svipp innom Stavanger for å hente farkosten.

Leteaksjon

Det ble satt i gang en storstilt leteaksjon etter den tre og en halv meter lange og to tonn tunge farkosten som bærer navnet «Battlespace Preparation Autonomous Underwater Vehicle» (BPAUV).

Den gule ubåten er gull verd for amerikanerne. Det ligger både prestisje, store utviklingskostander - og ikke minst forsvarshemmeligheter i den forsvunne farkosten.

Under en pressebriefing på «Swift» i går forklarte amerikanerne hvordan de mistet robotfartøyet:

- Vi utstyrte den med for mye ballast. Vi tok ikke nok hensyn til alt ferskvannet i Byfjorden i Kristiansand. Ferskvannet har mindre oppdrift og farkosten forsvant ned til et saltholdigere vannsjikt, opplyste Grieve.

Minerydderen er utstyrt med avansert teknologi man ikke ønsket skulle falle i hendene på fremmede.

Amerikanerne puster nå lettet ut i forvisning om at hemmelighetene ikke kom på fremmede hender.

PÅ HJEMVEI: Superkatamaranen HSV «Swift» forlot i formiddag Kristiansand for å reise hjem til USA. Før avgang ble bunkerstankene fylt opp ved Nato-anlegget på Odderøya. Like etter avgang kom meldingen om at den forsvunnede miniubåtebn har dukket opp utenfor Stavanger.
STOR PRESTISJE: Slik ser den ut, farkosten som amarikanerne lette desperat etter i Skagerrak. Bildet av prototypen av en ny mineleter ble tatt av US Navy i fjor sommer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer