Arkeologisk funn:

Funnet vekker oppsikt

Funnet er det eldste av sitt slag som er gjort i Afrika.

OPPSIKTSVEKKENDE FUNN: Arkeologer har funnet rester fra et lite barn som ble antakeligvis gravlagt for rundt 80 000 år siden. Foto: Jorge González / Elena Santos / AFP
OPPSIKTSVEKKENDE FUNN: Arkeologer har funnet rester fra et lite barn som ble antakeligvis gravlagt for rundt 80 000 år siden. Foto: Jorge González / Elena Santos / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I Kenya har arkeologer gjort et oppsiktsvekkende funn.

De har funnet rester fra et lite barn som antakeligvis ble gravlagt for rundt 80 000 år siden. Det er det eldste sporet av en begravet menneskekropp som noensinne er funnet i Afrika, skriver The Guardian.

- Spektakulært

Basert på to av tennene som ble identifisert, antar arkeologene at barnet var mellom to og et halvt og tre år da det ble gravlagt.

- Det er ganske spektakulært, sier Michael Petraglia, som er professor i menneskelig evolusjon, om funnet.

- Det er den eldste menneskelige begravelsen i Afrika. Den forteller oss noe om vår kognisjon, våre sosiale evner og vår atferd, som alle er veldig kjent for oss i dag.

Tok flere år

Funnet ble gjort allerede i 2013, men beinrestene var så skjøre at de ikke kunne graves ut uten å bli ødelagt.

Arkeologene måtte tenke alternativt - og jobbet derfor lenge med å grave rundt beinene og omslutte beinrestene i gips, slik at det kunne løftes fra bakken i sin helhet.

Beinrestene ble brakt til Nasjonalmuseet i Nairobi, hovedstaden i Kenya, og deretter videre til Spania, hvor materialet ble undersøkt og avbildet med 3D-røntgenutstyr.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer