Arkeologisk funn:

Funnet vekker oppsikt

Funnet er det eldste av sitt slag som er gjort i Afrika.

OPPSIKTSVEKKENDE FUNN: Arkeologer har funnet rester fra et lite barn som ble antakeligvis gravlagt for rundt 80 000 år siden. Foto: Jorge González / Elena Santos / AFP
OPPSIKTSVEKKENDE FUNN: Arkeologer har funnet rester fra et lite barn som ble antakeligvis gravlagt for rundt 80 000 år siden. Foto: Jorge González / Elena Santos / AFP Vis mer
Publisert

I Kenya har arkeologer gjort et oppsiktsvekkende funn.

De har funnet rester fra et lite barn som antakeligvis ble gravlagt for rundt 80 000 år siden. Det er det eldste sporet av en begravet menneskekropp som noensinne er funnet i Afrika, skriver The Guardian.

- Spektakulært

Basert på to av tennene som ble identifisert, antar arkeologene at barnet var mellom to og et halvt og tre år da det ble gravlagt.

- Det er ganske spektakulært, sier Michael Petraglia, som er professor i menneskelig evolusjon, om funnet.

- Det er den eldste menneskelige begravelsen i Afrika. Den forteller oss noe om vår kognisjon, våre sosiale evner og vår atferd, som alle er veldig kjent for oss i dag.

GAMMELT FUNN: Funnet ble gjort allerede i 2013, men beinrestene var så skjøre at de ikke kunne graves ut uten å bli ødelagt. Foto: NTB / AFP PHOTO /FRANCESCO D'ERRICO & ALAIN QUEFFELEC / CNRS-UNIVERSITY OF BORDEAUX
GAMMELT FUNN: Funnet ble gjort allerede i 2013, men beinrestene var så skjøre at de ikke kunne graves ut uten å bli ødelagt. Foto: NTB / AFP PHOTO /FRANCESCO D'ERRICO & ALAIN QUEFFELEC / CNRS-UNIVERSITY OF BORDEAUX Vis mer

Tok flere år

Funnet ble gjort allerede i 2013, men beinrestene var så skjøre at de ikke kunne graves ut uten å bli ødelagt.

Arkeologene måtte tenke alternativt - og jobbet derfor lenge med å grave rundt beinene og omslutte beinrestene i gips, slik at det kunne løftes fra bakken i sin helhet.

Beinrestene ble brakt til Nasjonalmuseet i Nairobi, hovedstaden i Kenya, og deretter videre til Spania, hvor materialet ble undersøkt og avbildet med 3D-røntgenutstyr.

Arkeologene har gitt beinrestene navnet Mtoto, som betyr «barn» på swahili.

GRAVFUNN: Arkeologer fra Norsk institutt for kulturminneforskning er nå igang med utgravingen av rundt 100 middelaldergraver som ble funnet i Middelalderparken i Oslo, under arbeidet med Follobanen. Video: Svein Dybdahl / Dagbladet Vis mer

Tyder på ritual

Beinrestenes plasseringer antyder at barnet ble lagt i graven på sin høyre side, med knærne opp mot brystet. Hodeskallens posisjon tyder også på at barnet ble begravet med en nakkestøtte eller pute.

Forskerne mener at det betyr at det har vært et større ritual da barnet ble gravlagt.

- Mennesker, til forskjell fra sjimpanser, utviklet komplekse trosretninger rundt døden, sier professor Nicole Bovin, som er forsker på prosjektet, til The Guardian.

- Det som virker sikkert er at det ikke bare er en følelsesmessig tilknytning til de døde, men nesten helt sikkert også et rammeverk for å forstå døden og gjøre den meningsfull, sier hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer