Fossil funnet i Storbritannia:

Funnet vekker oppsikt

Et nytt funn får ekspertene til å sperre opp øynene. - Enestående, mener forsker.

STORARTET: Slik ser fossilet ut sammenliknet med et menneske. Foto: Matthew Power / Anglian Water
STORARTET: Slik ser fossilet ut sammenliknet med et menneske. Foto: Matthew Power / Anglian Water Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I februar i fjor gjorde forskeren Joe David et funn under en rutinemessig drenering av en laguneøy ved Rutland Water øst i England.

Nå mener forskere at det er det største og mest komplette fossilet som er funnet i Storbritannia, ifølge Independent, som har omtalt funnet.

Forskere hevder det er ichthyosauren, et krypdyr med delfinliknende kropp, som er funnet. Skapningen skal være omtrent 180 millioner år gammel og skal ha et skjelett som er rundt 10 meter langt og en hodeskalle som veier rundt ett tonn.

25 meter lang

Ichthyosauren levde for rundt 250 millioner år siden og døde ut for 90 millioner år siden. De største artene skal ha vært opptil 25 meter lange, mens de minste bare målte én meter.

SKAPNING: Slik mener forskere ichthyosauren så ut. Foto: Anglian Water
SKAPNING: Slik mener forskere ichthyosauren så ut. Foto: Anglian Water Vis mer
FOSSILET: Fossilet på vei til å bli gravet ut. Foto: Anglian Water / Matthew Power
FOSSILET: Fossilet på vei til å bli gravet ut. Foto: Anglian Water / Matthew Power Vis mer

- Til tross for de mange ichthyosaur-fossilene som er funnet i Storbritannia, er det bemerkelsesverdig å tenke på at Rutland-ichthyosauren er det største skjelettet som noen gang er funnet i Storbritannia. Det er en enestående oppdagelse, sier paleontolog Dr. Dean Lomax, ifølge Independent.

Ifølge forskning.no ble det første fullstendige funnet gjort i 1812 av den engelske fossilsamleren og botanikeren Mary Anning.

TEAM: Forskere poserer sammen der funnet ble gjort. Foto: Matthew Power / Anglian Water
TEAM: Forskere poserer sammen der funnet ble gjort. Foto: Matthew Power / Anglian Water Vis mer

Overraskende funn

Funnet i England er ikke det eneste som er gjort den siste tida. I desember gjorde forskere et funn av en reptil-hodeskalle i fjellene i Nevada i USA.

Hodeskallen som ble funnet i USA målte to meter, og ble ansett til å ha tilhørt en ichthyosaur på 17 meter, med en estimert vekt på hele 45 tonn, skrev CNN.

- Det fantes ikke større skapninger enn denne, fortalte Benjamin C. Moon, som forsker på arten ved Universitetet i Bristol i England til The New York Times.

På grunn av andre biologiske funn gjort i steinmassene hvor ichthyosaur-fossilet ble funnet, har forskerne kunnet tidfeste funnet til omtrent fem millioner år etter «The Great Dying», på norsk «Den store døden».

Dette beskriver den største masseutryddelsen på jorda, og fant sted for rundt 252 millioner år siden. Ifølge Forskning.no ble rundt 80 prosent av alt liv i havet utryddet på relativt kort tid. Også 90 prosent av det firbeinte livet på land gikk med i masseutryddelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer