Funnet vekker oppsikt

- En av de best bevarte fossilene noen sinne, sier forskere.

UNIKT: Forskere mener at de har gjort et oppsiktsvekkende funn i en dinosaurpark i Canada. Foto: Royal Tyrrell Museum
UNIKT: Forskere mener at de har gjort et oppsiktsvekkende funn i en dinosaurpark i Canada. Foto: Royal Tyrrell Museum Vis mer
Publisert

Forskere har gjort et oppsiktsvekkende funn i den kanadiske parken Dinosaur Provincial Park, som er på UNESCOs verdensarvliste.

I en av parkens mange åssider har en gruppe forskere nemlig oppdaget en svært sjelden dinosaurmummie.

- Den er en av de best bevarte dinosaurfossilene noen sinne. Dette er et veldig spennende funn, sier en av forskerene, Brian Pickles, til The Independent.

SKINN: Forskere i Canada har oppdaget dinosaurfossiler dekket i skinn. Foto: Royal Tyrrell Museum
SKINN: Forskere i Canada har oppdaget dinosaurfossiler dekket i skinn. Foto: Royal Tyrrell Museum Vis mer

- Unikt

Det er halen og en av bakføttene til en hadrosaur, også kjent som nebbdinosau, som skal være funnet. I tillegg er sannsynligheten stor for at resten av dinosauren kan være bevart under bakken, skriver avisa.

- Hadrosaurfossiler er ikke uvanlig i denne delen av verden, men det som gjør funnet så unikt er at store deler av dinosaurens skjelett er dekket av skinn, sier forskerne i en uttalelse.

De legger til:

- Dinosaurmummien kan derfor kaste nytt lys over dinosaurenes utseende og generelle anatomi. I tillegg tyder den nye oppdagelsen på at det kan være mer bevart skinn i bergartene, noe som kan gi ytterligere innsikt i hvordan hadrosaurene så ut.

VERDENSARVLISTE: Dinosaur Provincial Park, hvor forskere har oppdaget en rekke dinosaurfossiler, er på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Royal Tyrrell Museum
VERDENSARVLISTE: Dinosaur Provincial Park, hvor forskere har oppdaget en rekke dinosaurfossiler, er på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Royal Tyrrell Museum Vis mer

70 millioner år gammelt

Den aktuelle dinosauren antas å ha dødd for omtrent 77 millioner år siden - hele 10 millioner år før dinosaurenes utryddelse, skriver The Independent.

Basert på fossilets størrelse, er det trolig snakk om en ung dinosaur.

- Voksne nebbdinosaurer er godt representert i fossilregisteret, men yngre dyr langt mindre vanlige. Det betyr at dette funnet kan bidra til å forstå hvordan hadrosaurer vokste og utviklet seg, sier Pickles.

Forskerene vil nå gjøre ytterligere utgravninger i området i håp om å finne flere deler av fossilet.

- Innsamling av hele skjelettet kan ta flere måneder, kanskje til og med sesonger, å fullføre. Når fossilet er gravd ut, vil det bli levert til labratoriet ved Royal Tyrrell Museum, der teknikere vil analysere fossilene, sier forskerene.

Flere funn

I april gjorde også forskere i USA et oppsiktsvekkende dinosaurfunn.

I delstaten Nord-Dakota, nærmere bestemt området Tanis, fant forskere det de mener er et 66 millioner år gammelt «fantastisk bevart bein av en dinosaur». Også dette fossilet var dekket av skinn, ifølge BBC.

Forskere påsto at beinet tilhørte en dinosaur som ble drept av asteroiden som var starten på kritt-paleogen-utryddelsen.

Pillip Manning, professor i naturhistorie ved Universitetet i Manchester, beskrev oppdagelsen som «hinsides våre villeste drømmer».

- Dette burde egentlig ikke eksistere. Det er helt fantastisk vakkert. Jeg har aldri trodd at jeg i løpet av min karriere skulle få se noe så tidsbegrenset og vakkert. Funnet forteller en fantastisk historie, sa Manning til BBC like etter den oppsiktsvekkende oppdagelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer