Funnet vekker oppsikt

- Fascinerende, sier forsker om funnet som ble gjort i nærheten av Titanic-vraket.

SKIPET: Forskere har nå gjort et oppsiktsvekkende funn like ved Titanic. Foto: Pa/NTB
SKIPET: Forskere har nå gjort et oppsiktsvekkende funn like ved Titanic. Foto: Pa/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

4000 meter under havoverflaten ligger Titanic, det britiske passasjerskipet som sank etter å ha støtt på et isfjell i 1912 og som seinere ble gjort verdenskjent for et nytt publikum i spillefilmen med samme navn fra 1997.

Men året før filmen kom ut gjorde dykker Paul Henry Nargeolet et mystisk funn i nærheten av vraket ved å bruke såkalt «sonarteknikk».

En metode der man sender ut lyd under vann for å oppdage objekter i havet. Metoden avslørte at det var noe på havbunnen, men eksakt hva som ga utslaget har ingen visst.

Helt til nå.

For sammen med fire andre forskere gjorde Nargeolet nye søk tidligere i år. Og selv om han, basert på størrelsen på utslaget, trodde han skulle finne et nytt skipsvrak, gjorde han ikke det.

I stedet fant han noe en forsker kaller for «biologisk fascinerende». Han fant nemlig et steinete rev, bygd opp av forskjellige vulkanske formasjoner, og et yrende dyreliv med hummer, dyphavsfisk og flere korallarter som kan være tusenvis av år gamle, skriver CNN.

DETTE SKJEDDE: Ifølge filmskaper og utforsker James Cameron er dette den mest troverdige framstillingen av hva som skjedde da Titanic gikk ned for 100 år siden. Video: National Geographic Channel. Vis mer

- Fascinerende

- Det er biologisk sett fascinerende. Dyrene som lever der er veldig forskjellige fra dyrene som ellers finnes i det dype havet, sier Murray Roberts, professor i marinbiologi ved universitet i Edinburgh i Skottland og en av forskerne på ekspedisjonen, til CNN.

Hun fortsetter:

- Nargeolet gjorde et veldig viktig vitenskapelig arbeid. Han trodde det var et vrak, men i mitt hodet viste det seg å være enda mer fantastisk enn et vrak, sier hun.

For så langt ned i havet er det som regel bare gjørme å finne, men ved noen få anledninger har forskere funnet slike rev. Nå tror Roberts at funnet ved Titanic tyder på at de kanskje er langt vanligere enn først antatt.

I FARE: Vraket av Titanic lever fortsatt på havbunnen i Nord-Atlanteren, men ifølge forskere vil det ikke ligge der for alltid. Video: Atlantic Productions Vis mer

- Hvordan kom de dit?

Funnet kan også hjelpe forskere undersøke et annet mysterium. Nemlig hvordan slike svamper og koraller beveger seg, noe som forskere aldri har klart å finne ut av, ifølge Roberts.

- Hvordan kom de dit? De lever ikke lenge nok til å komme dit, men hvis det er flere av disse revene enn vi noen gang trodde, tror jeg det kan hjelpe oss å forstå hvordan disse artene blir fordelt utover havet, sier Roberts.

De nøyaktige funnene og mer informasjon om dem skal de dele etter at de har fått gjennomgått alle bildene og videoene de tok. Nargeolet håper også å kunne gjøre et nytt dykk ned for å lete rundt det andre utslaget han fikk tilbake i 1996. Han tror hva han finner der vil være enda større enn dette funnet.

- Livet i havet var så vakkert. Det var virkelig utrolig, for jeg hadde aldri forventet å se det i livet mitt, sier Nargeolet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer