I GOD STAND:  Redningsmann Håvard Svoren prøvegår verandaen i Nordfjorden i natt: Foto: Marius Strømmen, Redningsselsskapet.
I GOD STAND: Redningsmann Håvard Svoren prøvegår verandaen i Nordfjorden i natt: Foto: Marius Strømmen, Redningsselsskapet.Vis mer

Funnet: veranda til havs. Savnet: eieren

- Vi har en teori om mysteriet, sier redningsmann på Måløy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Funnet: løsrevet husveranda i god stand, størrelse ca. 3 x 7 meter/ca. 20 kvadratmeter, golv i impregnerte materialer, hvitmalt gelender.

Hvor/når: drivende i Nordfjorden utenfor Måløy i Sogn og Fjordane natt til torsdag.

Hvordan: et mysterium; teori: offer for orkanen «Dagmar» i romjula 2011.

Savnet: eieren, kan ta kontakt med Havnekontoret i Måløy.

- For noen år siden var det kolleger som reddet en campingvogn som hadde forsvunnet til sjøs.

- Ellers var dette et redningsoppdrag langt på siden av av det vi vanligvis driver med. Men slepet gikk helt knirkefritt. Havnekontoret overtok slepet i natt, og venter på at eieren melder seg, sier båtfører Marius Strømmen på redningsskøyta «Simrad Buholmen» til Dagbladet.

Det var onsdag kveld han og kollega Håvard Svoren dro ut på spesielle redningsoppdraget.

Farlig for småbåter Båtfolk på fjorden hadde varslet om en «stor» gjenstand som duppet i havoverflaten i bekmørket med fare for båttrafikken.

 BÅTFØRER STRØMMEN:  - Vi har en teori sier natten skipper på redningsskøyte "Simrad Buholmen". Foto: Ine Anett Syversen, Redningsselskapet.
BÅTFØRER STRØMMEN: - Vi har en teori sier natten skipper på redningsskøyte "Simrad Buholmen". Foto: Ine Anett Syversen, Redningsselskapet. Vis mer

- Vi behøvde ikke dra langt ut i fjorden før vi fant verandaen. Stor og tung som den er er det helt klart at den kunne være farlig for småbåter i mørket. Slepet inn til havn i Måløy gikk helt problemfritt, sier båtfører Strømmen.

Sammen med kolleger i Redningsselskapet og havnevesenet i Måløy har redningsmannen forsøkt å finne ut hvorfor det plutselig dukket opp en eierløs veranda midtfjords.

Typisk norsk - Vi har ikke kommet til noen bedre teori at det er et hus i strandkanten  som har fått føle kreftene til ekstremværet «Dagmar» for et drøyt år siden. Så har sannsynligvis verandaen blitt skylt inn i en bortgjemt strandkant og blitt løftet ut i åpen sjø av vannmassene i går. For det var uvanlig stor flo i området her i går, 2,16 meter.

- Kan den ha kommet rekende over de store verdenshavene?

- Neppe. Det er typisk norsk byggeskikk. Og slik strøm og seilingsforhold er her, er det sannsynlig at den har hørt til et hus på en av øyene eller kystlinja rett her ute. Huseiere i området får sjekke, oppfordrer redningsmann Strømmen.

 BERGER ALT:  Redningssløyta "Simrad Buholmen" fikset et oppdrag utenom det vanlige sist natt. Foto: Marius Strømmen, Redningsselskapet.
BERGER ALT: Redningssløyta "Simrad Buholmen" fikset et oppdrag utenom det vanlige sist natt. Foto: Marius Strømmen, Redningsselskapet. Vis mer