DREPT: 19 år gamle Furkan Dogan, amerikansk statsborger bosatt i Tyrkia, er ett av ofrene etter den kontroversielle bordingen av nødhjelpskonvoien til Gaza. Foto: AP Photo/Dogan Family Archive/SCANPIX
DREPT: 19 år gamle Furkan Dogan, amerikansk statsborger bosatt i Tyrkia, er ett av ofrene etter den kontroversielle bordingen av nødhjelpskonvoien til Gaza. Foto: AP Photo/Dogan Family Archive/SCANPIXVis mer

- Furkan (19) ble drept med fem nærskudd

- Hva har de gjort med sønnen min, sa faren, da han knelte ved kista.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Den amerikanske statsborgeren Furkan Dogan (19) var en av de ni som ble drept, da israelske kommando-soldater bordet det tyrkiske fartøyet «Mavi Marmara».

Ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia viser obduksjonsrapporten at unggutten ble drept med fem nærskudd, fire i hodet og ett i brystet.

19-åringen, som flyttet til Tyrkia som toåring, hadde fått foreldrenes tillatelse til å delta på aktivistkonvoien som natt til mandag hadde kurs for Gaza.

- Hva har de gjort? I dag kom liket av 19-åringen til Tyrkia i kiste, og tusenvis av sørgende samlet seg i Fatih-moskeen i Istanbul for å ta et siste farvel med ofrene for det israelske angrepet.

- Hva har de gjort med sønnen min, sa en gråtende Ahmed Dogan ved sin sønns kiste, som var dekorert med det tyrkiske flagget og det grønne Hamas-flagget.

Til den tyrkiske avisa Zaman, sier broren Mustafa:

- Vi hadde aldri trodd han skulle komme tilbake på denne måten.

Blant de mange motstridende skildringene som er kommet, har vennen Ali Yunusoalu fortalt denne versjonen av hva som skjedde i 04.30-tida natt til mandag, da han og Furkan gikk opp på dekk for å be før soloppgang.

Plutselig nærmet israelske fartøy seg «Mavi Marmara» i høy hastighet, og fra oven ble kommandosoldater heist ned fra helikoptre.

SKULLE BE: Ifølge kameraten var Furkan Dogan på dekk for å be før soloppgang, da soldatene angrep. Foto: Privat
SKULLE BE: Ifølge kameraten var Furkan Dogan på dekk for å be før soloppgang, da soldatene angrep. Foto: Privat Vis mer

- Soldatene begynte å skyte og bombardere oss med kuler og håndgranater, hevder Ali.

Det siste han så av kameraten var at han «løp overalt» for å søke ly for kuleregnet.

- Vi var veldig redde, sier Ali til Christian Science Monitor.

Miste en venn Drapene på de tyrkiske aktivistene har vakt sterke reaksjoner i Tyrkia, Israels nærmeste allierte blant de muslimskdominerte landene.

Statsminister Recep Tayyip Erdogan har gått så langt som å kalle mandagens aksjon for statsterrorisme og blodmassakre. Overfor USAs president Barack Obama har Erdogan gjort det klart at Israel nå står i fare for å miste sin beste venn i Midtøsten, skriver den israelske avisa Haaretz.

For Obama-administrasjonen har det israelske flåteangrepet gjort det vanskelig å balansere forholdet til to nære allierte. Samtidig som USA fortsatt ønsker å holde liv i de indirekte samtalene mellom israelerne med palestinerne, ønsker USA også Tyrkias støtte for å få til en avtale om Irans atomprogram.

USAs visepresident Joe Biden har uttad forsvart Israels rett til å borde skip på vei til Gazastripen for å hindre våpensmugling, samtidig som det amerikanske utenriksdepartementet har kommunisert via andre kanaler at Israel bør utvise forsiktighet og tilbakeholdenhet ved slike aksjoner.

SØRGET: Sammen med tusenvis av andre tok Furkans far, Ahmet, farvel med sønnen og de andre ofrene i Fatih-moskeen i Istanbul. I morgen vil 19-åringen ble begravd på hjemstedet Kayseri Foto: AP Photo/SCANPIX
SØRGET: Sammen med tusenvis av andre tok Furkans far, Ahmet, farvel med sønnen og de andre ofrene i Fatih-moskeen i Istanbul. I morgen vil 19-åringen ble begravd på hjemstedet Kayseri Foto: AP Photo/SCANPIX Vis mer