Klima- og miljødepartementet

Furore etter dette bildet: - Tonedøve

Bildet av statssekretæren og den tidligere «Farmen»-vinneren Halvor Sveen satte fyr på kommentarfeltet.

ULVEJAKT: Dette bildet av fellingsleder Halvor Sveen og statssekretær Aleksander Øren Heen sammen med en skutt ulv ble lagt ut på Klima- og miljødepartementets Facebook-side. Foto: Klima- og miljødepartementet
ULVEJAKT: Dette bildet av fellingsleder Halvor Sveen og statssekretær Aleksander Øren Heen sammen med en skutt ulv ble lagt ut på Klima- og miljødepartementets Facebook-side. Foto: Klima- og miljødepartementet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag la Klima- og miljødepartementet ut et bilde på Facebook av statssekretær Aleksander Øren Heen og fellingsleder Halvor Sveen sammen med en skutt ulv.

I bildeteksten skrev de at lisensjakten på ulv utenfor ulvesonen er i gang, og at statssekretæren var på plass for å snakke med jegerne og fellingslederen.

ULV: «Farmen»-vinner og ulvemotstander, Halvor Sveen, snakker ut etter at en død ulv ble sparket i hodet av jegeren. Video: Insider. Reporter: Elias Zahl-Pettersen Vis mer

Det satte umiddelbart fyr på kommentarfeltet, hvor flere reagerer.

- Mest tonedøve FB-status jeg har sett fra et departement.

- Dette var skuffende av Klima- og miljødepartementet (Norge). Slike innlegg bidrar til å øke konfliktnivået ytterligere, skriver en annen.

Videre hagler diskusjonene, med sterkt skyts fra begge sider av debatten. Departementet har selv påpekt i kommentarfeltet at de fjerner innlegg som kan oppfattes som støtende, krenkende eller truende.

- Viser realitetene

Statssekretær Heen ønsker ikke å si for mye om reaksjonene som har kommet.

- Bildet viser bare realitetene med at en ulv blir skutt. Jeg vet mange reagerer på det, men det er ikke noe nytt. Dette var en lokalt arrangert jakt, hvor ting ble gjort etter reglene, sier Heen til Dagbladet.

- Forstår du at det blir reaksjoner?

- Jeg tar ikke stilling til alle de reaksjonene som har kommet. Folk har rett til å ytre seg. Stortinget har fastsatt bestandsmålet for ulv. Nå har bestanden vært høyere. Da må man tillate jakt på ulv.

- Må slutte

Tidligere klima- og miljøminister, Venstres Ola Elvestuen, er sterkt kritisk til at regjeringen har gått inn for å redusere antall ulv, men vil ikke kritisere statssekretær Heen for bildet.

- Selv syntes jeg det var mer interessant å se levende ulv da jeg var i departementet. Men lisensfelling er en sentral del av forvaltningen, å legge ut bildet er et valg de gjør, før han fortsetter.

- Med ulv er det mange som har sterke mening. På begge sider av debatten er det mange som tråkker over streken, det må de slutte med, sier Elvestuen til Dagbladet.

UVENTET: Per Ulv Haukeland skulle bare parkere bilen da han kom over dette utrolige synet den 10. november. Video: Per Ulv Haukeland. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

- Trussel mot demokratiet

Fellingsleder Halvor Sveen, som er med på bildet, sier han ikke skjønner noen ting av reaksjonene som har kommet.

- Det er helt lovlig. Jeg synes det er bra at departementet kommer for å se hvordan deres vedtak blir utført i praksis, det setter vi pris på. Kritikken er en trussel mot demokratiet, sier Sveen.

Sveen ble for øvrig et kjent navn for norske TV-seere etter å vunnet «Farmen» i 2017.

Han mener jegerne gjør en viktig frivillig innsats, med noe som ellers ville kostet mellom 500 000 og én million kroner, ifølge Sveen.

- Skjønner du at noen kan bli frastøtt av at bildet med en død ulv blir lagt ut?

- Nei, overhodet ikke. Ulven lå der pent dandert, det er ikke noe blod. Den ble avliva på et skudd. Det øyeblikket vi skal begynne å skjule lovlige handlinger er det noe riv ruskende galt, svarer Sveen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer