Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Furuholmen ber om økt press mot Kongo

Advokat Morten Furuholmen mener norske myndigheter må vurdere økonomiske sanksjoner mot Kongo for å få Tjostolv Moland og Joshua French til Norge. UD sier nei.

FORTSATT FENGSLET: Joshua French og Tjostolv Moland sitter fortsatt fengslet i Kongo. De soner nå i Kinshasa, etter å ha tilbragt over to år i Kisangani, der de ble dømt for drapet på sjåføren Abedi Kasongo, som ble drept 5. mai 2009.Foto: AFP
FORTSATT FENGSLET: Joshua French og Tjostolv Moland sitter fortsatt fengslet i Kongo. De soner nå i Kinshasa, etter å ha tilbragt over to år i Kisangani, der de ble dømt for drapet på sjåføren Abedi Kasongo, som ble drept 5. mai 2009.Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongo har i løpet av tre år fått 500 millioner kroner av Norge til regnskogfondet. I fjor fikk landet 178 millioner i bistandsmidler.

Denne uken møter trolig utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) Kongos utenriksminister i New York.

Målet er benådning eller en overføringsavtale til Norge for French og Moland, som er dømt for drap og spionasje i Kongo. De to har vært fengslet siden 2009.

- Dialog har ikke gitt noen løsninger. Selv om jeg har forståelse for at det er vanskelig å nå fram i et så komplisert land som Kongo, bør ikke norske myndigheter lenger akseptere halvtomme løfter, sier Morten Furuholmen, som bistår Moland og French.

- Norge og Storbritannia har gitt til sammen en milliard til regnskogfondet i Kongo, og mitt spørsmål er om kanskje bidragene bør stilles i bero til denne saken er løst, sier Furuholmen til Aftenposten.

Utenriksdepartementets pressetalsmann Frode O. Andersen sier det ikke er riktig å bruke økonomiske pressmidler i denne saken.

- Det er i strid med de humantære prinsipper, sier han.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media