FORTSATT FENGSLET: Joshua French og Tjostolv Moland sitter fortsatt fengslet i Kongo. De soner nå i Kinshasa, etter å ha tilbragt over to år i Kisangani, der de ble dømt for drapet på sjåføren Abedi Kasongo, som ble drept 5. mai 2009.Foto: AFP
FORTSATT FENGSLET: Joshua French og Tjostolv Moland sitter fortsatt fengslet i Kongo. De soner nå i Kinshasa, etter å ha tilbragt over to år i Kisangani, der de ble dømt for drapet på sjåføren Abedi Kasongo, som ble drept 5. mai 2009.Foto: AFPVis mer

Furuholmen ber om økt press mot Kongo

Advokat Morten Furuholmen mener norske myndigheter må vurdere økonomiske sanksjoner mot Kongo for å få Tjostolv Moland og Joshua French til Norge. UD sier nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongo har i løpet av tre år fått 500 millioner kroner av Norge til regnskogfondet. I fjor fikk landet 178 millioner i bistandsmidler.

Denne uken møter trolig utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) Kongos utenriksminister i New York.

Målet er benådning eller en overføringsavtale til Norge for French og Moland, som er dømt for drap og spionasje i Kongo. De to har vært fengslet siden 2009.

- Dialog har ikke gitt noen løsninger. Selv om jeg har forståelse for at det er vanskelig å nå fram i et så komplisert land som Kongo, bør ikke norske myndigheter lenger akseptere halvtomme løfter, sier Morten Furuholmen, som bistår Moland og French.

- Norge og Storbritannia har gitt til sammen en milliard til regnskogfondet i Kongo, og mitt spørsmål er om kanskje bidragene bør stilles i bero til denne saken er løst, sier Furuholmen til Aftenposten.

Utenriksdepartementets pressetalsmann Frode O. Andersen sier det ikke er riktig å bruke økonomiske pressmidler i denne saken.

- Det er i strid med de humantære prinsipper, sier han.

(NTB)